Υγεία

Μίνα Γκάγκα: Τα κρούσματα μπορεί να φουντώσουν εάν δεν προσέξουμε αυτές τις μέρες

24.12.2020 | 10:01 Eνσωμάτωση

Για το εμβόλιο του κορωνοϊού αλλά και τη σημασία να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας στις γιορτές μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα.

Η κ. Γκάγκα, η οποία θα εμβολιαστεί την προσεχή Κυριακή, δήλωσε μια αισιόδοξη και ανακουφισμένη.

Σε ότι αφορά τους συναδέλφους της που έχουν δεύτερες σκέψεις για τον εμβολιασμό είπε: «Ξεκινήσαμε μια διαδικασία ενημέρωσης μέσω του Ιατρικού Συλλόγου. Συζητάμε πολύ με όλους τους συναδέλφους. Νομίζω ότι θα το κάνουμε όλοι, δεν θα υπάρχει θέμα».

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ των ανοιχτών σχολείων, εξηγώντας ότι το πρόβλημα δεν έγγυται εκεί.

«Τα κρούσματα μπορεί να φουντώσουν αυτές τις μέρες αν δεν προσέξουμε» είπε.

Και συνέχισε: « Είμαι υπέρμαχος των ανοιχτών σχολείων. Απαραίτητο για τα παιδιά. Εφόσον κρατούνται τα πρωτόκολλα μπορούμε να είμαστε ασφαλείς. Έχει σχέση με το αν οι γονείς κρατούν τα μέτρα όταν πάνε και φέρνουν τα παιδιά Δεν είναι το πρόβλημά μας τα σχολεία. Το θέμα είναι πώς θα συμπεριφερθούμε όλοι αυτές τις μέρες, πόσους ανθρώπους θα δούμε. Σε μια εβδομάδα τα κρούσματα μπορούν να πολλαπλασιαστούν».

Βρέθηκε χρηματοδότηση για τη θεραπεία έναντι του κορωνοϊού με λεφοκύτταρα

Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» προτάθηκε να χρηματοδοτήσει την θεραπεία έναντι του κορωνοϊού με «Τ» λεμφοκύτταρα που αναπτύσσει ο συντονιστής-Διευθυντής της αιματολογικής κλινικής στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος, μαζί με την ομάδα του.

«Η Επιτροπή έκρινε ότι αξίζει να το βοηθήσει. Μας τηλεφώνησαν. Αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν την μελέτη αυτή. Έχουμε τα χρήματα να αγοράσουμε τις πρωτεΐνες του ιού και άλλα αντιδραστήρια που χρειάζονται από το εξωτερικό. Σε δύο μήνες θα είμαστε έτοιμοι» τόνισε.

Μάλιστα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα χρηματοδοτήσει μια άλλη μελέτη της συγκεκριμένης ομάδας.

Ελληνική «πατέντα» για τα εμβόλια

Μια σημαντική «πατέντα» που θα συντελέσει στην ταχύτερη παραγωγή εμβολίων αναπτύσσει μια επιστημονική ομάδα στην Βρετανία. Ο επικεφαλής της, καθηγητής συστημάτων βιώσιμης παραγωγής στο King’s College, Χάρης Μακατσόρης, μίλησε στο MEGA.

«Με την ομάδα μου εργαζόμαστε σε τεχνικές εντατικοποίησης διεργασιών παραγωγής. Φτιάξαμε μια συσκευή με την οποία μπορούμε να παράγουμε εμβόλια τύπου RNA, σε πολύ περιορισμένο χώρο, με σκοπό στο μέλλον, να γίνεται η παραγωγή μέσα σε νοσοκομείο ή μέσα σε ένα ιατρείο» εξήγησε.

Η διαδικασία αυτή «τρέχει» τέσσερα χρόνια. «Τη νέα χρονιά ξεκινάμε την διαδικασία εγκρίσεως. Μάλλον σε 12 μήνες θα είμαστε έτοιμοι» συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 24/12/2020