Κόσμος

Κορωνοϊός – μετάλλαξη: Πάνω από 40 χώρες «πάγωσαν» τη σύνδεση με τη Βρετανία

22.12.2020 | 13:10 Eνσωμάτωση

Εκατοντάδες φορτηγά μετέτρεψαν σε πάρκινγκ πολλών χιλιομέτρων τον αυτοκινητόδρομο στο Ντόβερ της Βρετανίας μετά την απόφαση της Γαλλίας να κλείσει τα σύνορα της λόγω της ανησυχίας που προκαλεί η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Για δεύτερη νύχτα οδηγοί και ταξιδιώτες έμειναν στο δρόμο.

Απέναντι, στο Καλέ της Γαλλίας, ο δρόμος που οδηγεί στη σήραγγα της Μάγχης είναι ασυνήθιστα άδειος.

Η κατάσταση στα σύνορα προκάλεσε πανικό στους Βρετανούς που έσπευσαν στα σούπερ μάρκετ και άδειασαν τα ράφια με γάλα και κρέας.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει τους καταναλωτές ότι ο ανεφοδιασμός γίνεται κανονικά απέτυχε με πολλούς Βρετανούς να σχηματίζουν ουρές μπροστά σε σούπερ μάρκετ από τα οποία λείπουν εντελώς φρέσκα λαχανικά που εισάγονται από την Ευρώπη.

Από αύριο πάντως, τα φορτηγά θα μπορούν να περνούν τα σύνορα βάσει των μέτρων που συμφώνησαν ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο αποκλεισμός της Βρετανίας όμως συνεχίζεται. Περισσότερες από 40 χώρες σταμάτησαν την αεροπορική σύνδεση τους με τη χώρα εξαιτίας του νέου μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού.

Κρούσμα κορωνοϊού βρέθηκε ανάμεσα σε ταξιδιώτες που ταξίδεψαν στο Ανόβερο της Γερμανίας από τη Βρετανία πέρασαν μια νύχτα στο αεροδρόμιο αναμένοντας τα αποτελέσματα των τεστ. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν ο άνθρωπος έχει προσβληθεί από τη νέα μετάλλαξη.

Το περιστατικό άφησε τους επιβάτες με ανάμεικτα συναισθήματα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προσπαθεί να κατευνάσει τους φόβους.

Στη Βρετανία περισσότεροι από 17 εκατομμύρια κάτοικοι του Λονδίνου και της νοτιοανατολικής περιοχής της χώρας ζουν υπό τους πιο σκληρούς περιορισμούς προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του νέου στελέχους.

Οι ειδικοί ζητούν τα σκληρά μέτρα να εφαρμοστούν και σε άλλες περιοχές και λένε ότι η αυστηρή τήρηση ασφαλών αποστάσεων είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της νέας μετάλλαξης.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 22/12/2020