Υγεία

Αντίστροφη μέτρηση για τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού της ΕΕ

22.12.2020 | 13:18 Eνσωμάτωση

Ένα νέο εμβόλιο που θα καταπολεμά και τον μεταλλαγμένο κορωνοϊό υπόσχεται η γερμανική BioNTech καθώς μεγαλώνει η ανησυχία σε όλο τον κόσμο για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εξαπλώθηκε ραγδαία στη Βρετανία και θεωρείται πιο μεταδοτικό κατά 70%. Εν τω μεταξύ άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού και στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά το πράσινο φως που έδωσαν χθες στο σκεύασμα των Pfizer και BioNTech η Κομισιόν και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Τεχνικά έτοιμη να αναπτύξει μέσα σε έξι εβδομάδες εμβόλιο που θα καταπολεμά τον μεταλλαγμένο ιό δηλώνει η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech. Ο πρόεδρός της δηλώνει αισιόδοξος.

Ανάλογη είναι η εκτίμηση και των ειδικών και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, που χθες έδωσε το πράσινο φως για τη χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech σε άτομα άνω των 16 ετών.

Για ένα νέο κεφάλαιο στη μάχη κατά της πανδημίας έκανε λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν, που έδωσε άμεσα την έγκρισή της για τη διανομή και χρήση του εμβολίου στους «27».

Με το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech εμβολιάστηκε δημόσια και ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες άρχισε εν τω μεταξύ ο εμβολιασμός και με το σκεύασμα της αμερικανικής εταιρείας Moderna. Το πρώτο άτομο που του χορηγήθηκε ήταν μία νοσοκόμα στο Κοντέκτικατ.

Μεταξύ των εμβολιασθέντων με το σκεύασμα της Moderna ήταν και αυτή η νοσοκόμα στη Νέα Υόρκη, που έχασε τον πατέρα της από την πανδημία, είχε και η ίδια νοσήσει βαριά από τον κορωνοϊό και τώρα, με το εμβόλιο, ευελπιστεί ότι δεν θα ξαναζήσει αυτόν τον εφιάλτη.

Στη μάχη κατά του κορωνοϊού μέσω του εμβολιασμού ρίχτηκε και το Βατικανό, χαρακτηρίζοντας τα εμβόλια «ηθικά αποδεκτά».

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 22/12/2020