Κόσμος

HΠΑ – κορωνοϊός: Εγκρίθηκε και το εμβόλιο της Moderna

19.12.2020 | 13:13

Και δεύτερο εμβόλιο ρίχνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη μάχη κατά του κορωνοϊού, μετά την αδειοδότηση του σκευάσματος της εταιρείας Moderna.

Την ίδια ώρα, βρετανικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το εμβόλιο που αναπτύσσουν από κοινού η AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αναμένεται να λάβει έγκριση από τις αρχές του Λονδίνου έως τα τέλη του έτους.

Με τα ποσοστά θνησιμότητας να αυξάνονται και τις ΜΕΘ γεμάτες σε αρκετές περιοχές, οι ΗΠΑ ανοίγουν το δρόμο για ένα δεύτερο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Έτοιμη να αρχίσει άμεσα τη διανομή περίπου 6 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της δηλώνει η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna, μετά την άδεια κατεπείγουσας χρήσης του που έλαβε από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.

Αν και ανάλογης τεχνολογίας με εκείνο της Pfizer, το εμβόλιο της Moderna μπορεί να διανεμηθεί και να αποθηκευτεί σε υψηλότερες θερμοκρασίες -μεταξύ 2 και 8 βαθμών Κελσίου- και έρχεται να ενισχύσει τη γραμμή εφοδιασμού στο πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού.

Παρακινώντας τους πολίτες να ακολουθήσουν το παράδειγμά του, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έκανε χθες το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, λίγες ώρες πριν από την έγκριση του σκευάσματος της Moderna.

Ο 78χρονος εκλεγμένος πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε ότι θα εμβολιαστεί δημόσια τη Δευτέρα.

Μαζικά συνεχίζεται ο εμβολιασμός και στη Βρετανία. Μεταξύ των εμβολιασθέντων πλέον συγκαταλέγεται και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.

Βρετανικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι θα λάβει άμεσα, πριν από το τέλος του έτους, έγκριση και το εμβόλιο που παρασκευάζει η AstraZeneca μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Στην τελική ευθεία είναι οι προετοιμασίες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γερμανία, όπου ο μαζικός εμβολιασμός αναμένεται να αρχίσει στις 27 του μήνα. Οι αρχές του Αμβούργου παρουσίασαν το μεγαλύτερο κέντρο εμβολιασμού στη Γερμανία.

Ο μαζικός εμβολιασμός συνεχίζεται και στη Ρωσία με το εγχώριας παρασκευής σκεύασμα Sputnik V, το οποίο χορηγήθηκε χθες σε κοσμοναύτες και σε μέλη του προσωπικού στη λεγόμενη «Πόλη των Άστρων»: μια κλειστή περιοχή κοντά στην Μόσχα, που έχει την έδρα του το διαστημικό πρόγραμμα της χώρας.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 19/12/2020

Κόσμος