Ελλάδα

Μητσοτάκης: Στις 27 Δεκεμβρίου σε 5 νοσοκομεία οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

18.12.2020 | 13:20 Eνσωμάτωση

Στις 26 Δεκεμβρίου έρχονται τα πρώτα εμβόλια στην Ελλάδα και στις 27 Δεκεμβρίου θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος προήδρευσε το πρωί σε ευρεία σύσκεψη για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διαχείρισης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα εκκίνησης των εμβολιασμών στην Ελλάδα, δίνοντας επιπλέον πληροφορίες τόσο για τον τρόπο που θα γίνει ο εμβολιασμός όσο και για τις διαδικασίες παραλαβής-παράδοσης του εμβολίου.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως οι εμβολιασμοί ξεκινούν στις 27 Δεκεμβρίου σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς της χώρας στην Αθήνα και αμέσως μετά στην Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως έχουν εξασφαλιστεί οι τρόποι ασφαλούς μεταφοράς, οι χώροι σωστής αποθήκευσης και στη συνέχεια η μεταφορά του εμβολίου στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα.

«Όταν θα φτάσουν στο 70% του εμβολιασμού του πληθυσμού θα μιλάμε με ασφάλεια πως αφήσαμε πίσω μας την πανδημία», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Η σειρά του εμβολιασμού – Ένας ηλικιωμένος και μία νοσηλεύτρια οι πρώτοι των πρώτων

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό στον εμβολιασμό «θα προηγηθούν, προφανώς, οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πρωτίστως οι ήρωες μας, οι οποίοι σήκωσαν τόσο μεγάλο βάρος τους τελευταίους μήνες εργαζόμενοι στα νοσοκομεία μας, στα Κέντρα Υγείας, αλλά βέβαια και οι φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων».

Και θα ακολουθήσουν αμέσως μετά οι συμπολίτες μας άνω των 65, υπολογίζουμε ότι σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία εντάσσονται συνολικά περί τα 2,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας.

Και οι πρώτοι συμπολίτες μας οι οποίοι θα εμβολιαστούν στη χώρα μας, θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος συμπολίτης μας.

Στη Θεσσαλονίκη έφτασαν τα πρώτα ψυγεία

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι εμβολιασμοί. Η χώρα μας δηλώνει πανέτοιμη να υποδεχτεί τις πρώτες 300.000 δόσεις των εμβολίων. Ο Ευαγγελισμός, το Σωτηρία και άλλα 3 νοσοκομεία στην Αθήνα είναι έτοιμα για να σηκώσουν το βάρος των εμβολιασμών που θα αρχίσουν στις 27 του μήνα. Την ίδια στιγμή στη Θεσσαλονίκη έφτασαν τα πρώτα ψυγεία στα οποία θα αποθηκευτούν τα εμβόλια σε εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία.

Λίγα 24ωρα μετά τα Χριστούγεννα θα δοθεί το σήμα για την έναρξη της εθνικής εμβολιαστικής εκστρατείας κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας. Στις 27 Δεκεμβρίου, σε μία συμβολική δράση για τη σημασία της θωράκισης του πληθυσμού ενάντια στον αόρατο εχθρό, υγειονομικοί θα εμβολιαστούν μαζικά σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς.

Διαδοχικές τηλεδιασκέψεις με τους διοικητές και τα διευθυντικά στελέχη όλων των νοσοκομείων για το πρόγραμμα εμβολιασμού, είχε από το πρωί ο Βασίλης Κικίλιας.

Οι λεπτομέρειες του εμβολιαστικού προγράμματος ολοκληρώνονται μέρα με την μέρα, ώστε όλα να είναι έτοιμα εγκαίρως για την έναρξη της διαδικασίας.

Οι προετοιμασίες του κρατικού μηχανισμού για την υποδοχή των πρώτων εμβολίων για τον κορωνοϊό, που θα πάρουν έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι πυρετώδεις. Οι πρώτες δόσεις αναμένεται να περάσουν τα ελληνικά σύνορα στις 26 Δεκεμβρίου. Στόχος των αρχών είναι να ξεκινήσει δίχως καθυστέρηση ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 18/12/2020