Κόσμος

Μακρόν: Θετικός στον κορωνοϊό – Σε καραντίνα έως τις 24 Δεκεμβρίου

18.12.2020 | 13:39 Eνσωμάτωση

Σε καραντίνα παραμένει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προσβλήθηκε από κορωνοϊό και εμφανίζει βήχα, κόπωση και καταρροή.

Γάλλοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό ο Μακρόν να κόλλησε τον ιό στην Eυρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής την περασμένη εβδομάδα, όμως αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες λένε ότι δεν έχει αναφερθεί άλλο κρούσμα μεταξύ των ατόμων που πήραν μέρος στη σύνοδο. Για προληπτικούς λόγους μπήκαν σε καραντίνα οι πρωθυπουργοί Ισπανίας και Πορτογαλίας, καθώς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που επισκέφθηκαν το Γάλλο πρόεδρο στο Παρίσι αυτή την εβδομάδα.

Σε επταήμερη καραντίνα έως τις 24 Δεκεμβρίου θα παραμείνει ο Εμανουέλ Μακρόν που χθες βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Η σύζυγος του Γάλλου προέδρου παραμένει στο προεδρικό μέγαρο, αναφέρουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο Παρίσι το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Λιμπερασιόν, που απεικονίζει το προεδρικό μέγαρο καλυμμένο με γυάλινο θόλο με τίτλο: «Άνω – κάτω το Ελιζέ λόγω του κορωνοϊού. Ο Μακρόν βρέθηκε θετικός».

Η πρώτη τηλεδιάσκεψη εργασίας έγινε λίγες ώρες μετά τη διάγνωση καθώς το Ελιζέ προσπαθεί να δείξει ότι όλα βαίνουν καλώς.

Σύγχυση επικρατεί για το πού μολύνθηκε με τον ιό ο Γάλλος πρόεδρος. Αρχικά υπήρχαν πληροφορίες ότι ίσως κόλλησε τον ιό σε δείπνο στο προεδρικό μέγαρο το βράδυ της Τετάρτης.

Αργότερα πηγή του Ελιζέ ανέφερε στο Γαλλικό πρακτορείο ότι ο Μακρόν μολύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γάλλος υπουργός Υγείας.

Τη Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου, ο Γάλλος πρόεδρος είχε δύο συναντήσεις για γεύμα εργασίας με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Την Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα. Και οι τρεις τους έχουν μπει σε προληπτική καραντίνα.

Από τις Βρυξέλλες Ευρωπαίος αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου τηρήθηκαν όλα τα μέτρα προστασίας και ότι δεν έχει αναφερθεί μόλυνση άλλου αξιωματούχου ή μέλους του προσωπικού.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 18/12/2020