Κόσμος

Κορωνοϊός: Εγκρίνεται το εμβόλιο της Moderna στις ΗΠΑ – Στην κούρσα του εμβολίου η Ευρώπη

18.12.2020 | 13:13 Eνσωμάτωση

Ακόμα ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα εγκριθεί σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα προστεθεί σύντομα στο παγκόσμιο οπλοστάσιο εναντίον της πανδημίας.

Μέσα στην ημέρα αναμένεται η έγκριση του εμβολίου της Moderna από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, 5.9 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna είναι έτοιμες για αποστολή σε όλη τη χώρα.

Το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας Moderna χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία με το αντίστοιχο σκεύασμα των Pfizer και BioNTech.

Μεταφέρεται και αποθηκεύεται ωστόσο ευκολότερα, καθώς μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή σε απλό ψυγείο, για διάστημα ενός μήνα.

Τα εμβόλια προσφέρουν ελπίδα την ώρα που οι ΗΠΑ κατέγραψαν σε μία ημέρα περισσότερα από 240.000 κρούσματα και 3.600 θανάτους.

Ευρώπη

Μετά την επίσπευση των διαδικασιών έγκρισης του εμβολίου της Pfizer, τώρα o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου αποφάσισε να εγκρίνει νωρίτερα και το εμβόλιο της Moderna κάτι που είχε προγραμματιστεί για τις 12 Γενάρη.

Αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, η Γερμανία θα εμβολιάσει πρώτα τους ηλικιωμένους άνω των 80 ετών και τους βαριά ασθενείς. Το νέο εμβολιαστικό κέντρο που εγκαινίασαν οι γερμανικές Αρχές στη Φρανκφούρτη θα μπορεί να εμβολιάζει μέχρι και 4.000 ανθρώπους την ημέρα. Παράλληλη με την εξέλιξη της ανοσοποίησης, τα μέτρα θα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα, τονίζουν οι Αρχές.

Στηn Βρετανία, οι κάτοικοι μπορούν ενίοτε να εμβολιάζονται από την ασφάλεια των αυτοκινήτων τους. Μετά από μια εβδομάδα

εμβολιασμού, το σκεύασμα των Pfizer/Biontech έχει χορηγηθεί σε περίπου 140.000 Βρετανούς.

Την ίδια στιγμή, σάλο έχει προκαλέσει Tweet της υφυπουργού προϋπολογισμού του Βελγίου, Eva De Bleeker, που δημοσίευσε κατά λάθος την τιμή κάθε εμβολίου που αγόρασε η ΕΕ.

Το Tweet έχει διαγραφεί, αλλά ο βελγικός ιστότοπος πρόλαβε να κάνει… screenshot.

Η τιμή ανά δόση που αναφέρεται για καθένα από τα έξι εμβόλια ήταν η εξής:

• BioNTech/Pfizer: €12
• Moderna: $18
•Oxford/AstraZeneca: €1.78
•Johnson & Johnson: $8.50
•Sanofi/GSK: €7.56
•CureVac: €10

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 18/12/2020