Υγεία

Πέτσας 300 χιλιάδες δόσεις εμβολίου τον Ιανουάριο στην Ελλάδα – 150.000 εμβολιασμοί

16.12.2020 | 13:09 Eνσωμάτωση

«Τριακόσιες χιλιάδες δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού θα διατεθούν τον πρώτο μήνα στη χώρα μας, κάτι που σημαίνει πως θα εμβολιαστούν τον Ιανουάριο 150.000 πολίτες» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, καλώντας τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί την περίοδο των εορτών ώστε να μην υπάρξει αναζωπύρωση των κρουσμάτων.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 ο κ. Πέτσας προανήγγειλε σκληρότερα μέτρα σε περιφερειακές ενότητες όπου τα κρούσματα δεν υποχωρούν ή πέφτουν αργά ή παρατηρούνται αναζωπυρώσεις, όπως η κεντρική και δυτική Μακεδονία.

Για τα ρεβεγιόν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «κάθε οικογένεια θα πρέπει να έχει έναν στενό κύκλο με τον οποίο θα συναναστρέφεται ώστε να μην υπάρξει διασπορά του ιού στην κοινότητα». Τα εστιατόρια που λειτουργούν εντός των ξενοδοχείων αναστέλλουν τη λειτουργία τους την παραμονή των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Αναφορικά με την μείωση ενοικίου 80% Ιανουάριο και Φεβρουάριο, επισήμανε πως πρόκειται για μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων, ενώ για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 είπε πως θα αρχίσει τον Ιανουάριο.

Τέλος, ο κ. Πέτσας διευκρίνισε πως «στο ειδικό αποθεματικό υπάρχουν 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την στήριξη όσων πλήττονται από την πανδημία».

Στις 21 Δεκεμβρίου η έγκριση του εμβολίου της Pfizer από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκου

Ύστερα από πιέσεις του Βερολίνου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου ανακοίνωσε χθες ότι θα επισπεύσει την έγκριση του εμβολίου της Pfizer κατά του κορωνοϊού στις 21 Δεκεμβρίου αντί στις 29 Δεκεμβρίου όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά.

Το δεύτερο lockdown στη Γερμανία έχει τεράστιο οικονομικό κόστος για την κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ και γι’ αυτό πολλοί εικάζουν ότι το Βερολίνο πίεσε για πιο γρήγορη έγκριση του εμβολίου.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος της κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερλάιεν σε μια ένδειξη ενότητας «ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει ταυτόχρονα σε όλα τα κράτη – μέλη».

 «Επιχείρηση Ελευθερία»: Ο μεγαλύτερος μαζικός εμβολιασμός που έγινε ποτέ στην Ελλάδα

«Επιχείρηση Ελευθερία» ονομάζεται το μεγάλο στοίχημα του μαζικού εμβολιασμού πολιτών που θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες στη χώρα μας. Εντός των επόμενων 24ώρων θα εκκινήσει το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, το μαζικότερο που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Το εμβόλιο θα είναι δωρεάν και ο εμβολιασμός θα αρχίσει από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που δίνουν τη μάχη κατά του κορωνοϊού. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης θα πρέπει να μεταφερθούν εκατομμύρια εμβόλια με ασφάλεια και σε συνθήκες βαθιάς ψύξης στα 1.018 κέντρα εμβολιασμού και στις 65 κινητές μονάδες.

Ακόμα και πριν από το τέλος του χρόνου ενδέχεται να περάσουν τα ελληνικά σύνορα οι πρώτες 300.000 δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού φαρμάκων να επισπεύσει τις διαδικασίες αδειοδότησης για το εμβόλιο της Pfizer. Μέσα σε 3 ημέρες το αργότερο, η Κομισιόν αναμένεται να επικυρώσει την απόφαση.

Την επόμενη κιόλας ημέρα από την τελική έγκριση θα ξεκινήσει η αποστολή των εμβολίων από το εργοστάσιο της εταιρίας στο Βέλγιο, προς τα κράτη-μέλη. Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του μαζικού εμβολιασμού ξεκίνησε. Η εθνική εκστρατεία φέρει συμβολικά την ονομασία «ελευθερία».

Τα εμβόλια θα φτάσουν στη χώρα μας με ειδικές πτήσεις και στη συνέχεια θα φορτωθούν σε φορτηγά όπου θα διατηρηθούν με ασφάλεια, μέχρι να μπουν στα 14 ψυγεία υπερκατάψυξης. 65 κινητές ομάδες θα τα διανείμουν στη συνέχεια στα 1.018 ειδικά κέντρα εμβολιασμού, όπου θα μπορούν να διατηρηθούν για 5 ημέρες.

Τα επόμενα 24ωρα ξεκινούν ασκήσεις προσομοίωσης που θα περιλαμβάνουν κάθε κρίκο της πολυδαίδαλης αλυσίδας. Η ταχύτητα και η ασφάλεια τίθενται ως κυρίαρχοι στόχοι, προκειμένου να επιτευχθεί ο εμβολιασμός του 50% του πληθυσμού σε 6 μήνες.

Ο προγραμματισμός των δύο ραντεβού που απαιτούνται για τον εμβολιασμό των πολιτών θα παίξει κομβικό ρόλο στην επιτυχία του εγχειρήματος. Οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται στα φαρμακεία και τα ΚΕΠ για να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.

Εναλλακτικά, οι πολίτες θα μπορούν να μπουν στην ψηφιακή πλατφόρμα emvolio.gov.gr ή αν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν αυτόματα μήνυμα με το ραντεβού τους.

Η Πολιτεία παράλληλα με το σχέδιο εμβολιασμού ετοιμάζει και καμπάνια πληροφόρησης, ώστε να μην αφήσει περιθώρια αμφισβήτησης στο αντιεμβολιαστικό κίνημα και τους συνωμοσιολόγους.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 16/12/2020