Ελλάδα

Κορωνοϊός: Στην τελική ευθεία για τους εμβολιασμούς – Οι ειδικοί εξηγούν στη ΒΑΒΕΛ  

16.12.2020 | 00:41 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή ΒΑΒΕΛ και τον Νίκο Φιλιππίδη μίλησαν οι κ.κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής Φαρμακολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης και Πέτρος Τατσόπουλος, συγγραφέας, αναφορικά με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και το πώς θα γίνουν οι μαζικοί εμβολιασμοί.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, πλέον είναι εξαιρετικά πιθανό η χώρα μας να έχει ακόμα και μέσα στο Δεκέμβριο τις πρώτες δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν και ασκήσεις προσομοίωσης για τον εμβολιασμό.

«Ανυπομονώ για τον εμβολιασμό αλλά θα περιμένω τη σειρά μου. Θα πήγαινα χωρίς δεύτερη σκέψη και τώρα», είπε ο Πέτρος Τατσόπουλος.

«Υπάρχουν κάποια ερωτήματα, όπως πόσο διατηρείται η ανοσία, και το κατά πόσο ο εμβολιασμός θα διακόψει τη διασπορά, το πέρασμα του ιού από εμάς στους άλλους. Το τρίτο ερώτημα είναι ποιους πληθυσμούς προστατεύει το εμβόλιο. Υπήρξε μεγάλη συζήτηση για το ποιο θα είναι το ελάχιστο σε ηλικία στα παιδιά που θα εμβολιαστούν. Η εταιρία συνεχίζει τις μελέτες και θα έχουμε και άλλα στοιχεία για τα μικρότερα παιδιά. Το 1/3 των εθελοντών στις δοκιμές για τα εμβόλια ήταν άτομα άνω των 65 ετών και πολλά είχαν διάφορα προβλήματα υγείας», σημείωσε ο κ. Γραβάνης.

«Η χώρα έχει ένα πλούτο 65.520 γιατρών. Και έναν πλούτο 20.000 ιατρείων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν για τον εμβολιασμό. Αντί να γίνουν όλα τα πολύπλοκα τα ηλεκτρονικά, και παίρνατε ένα τηλέφωνο το γιατρό σας να κλείσετε ένα ραντεβού, θα ήταν ένας πολύ πιο απλός και πιο επιστημονικά ορθός τρόπος και πιο φιλικός για όλους τους ανθρώπους. Δε γνωρίζω γιατί έμειναν τα ιατρεία εκτός, όπως δεν γνωρίζω γιατί επιστρατεύτηκαν τα ΚΕΠ. Πιστεύω ότι πρέπει να βελτιωθεί ο σχεδιασμός για να είναι και πιο αποδοτικός ο εμβολιασμός. Η παρουσία γιατρού στον εμβολιασμό αυτό είναι απαραίτητη», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος.

«Προφανώς θα υπάρχουν προβλήματα και δυσλειτουργίες. Αυτό, όμως, που φαίνεται βουνό όταν το ακούς, επειδή δεν έχει ξαναμπεί η χώρα σε αυτή τη διαδικασία, μπορεί με τη συμμετοχή των φαρμακείων και των ΚΕΠ να είναι τελικά πολύ απλό», σχολίασε ο κ. Τατσόπουλος.

Videos & Απoσπάσματα από Βαβέλ - 16/12/2020