Ελλάδα

Κορωνοϊός: Ελπίδα το εμβόλιο – «Να μην το φοβόμαστε»

16.12.2020 | 09:25 Eνσωμάτωση

Τα πιο διαφορετικά Χριστούγεννα ζει ολόκληρος ο πλανήτης, αφού η πανδημία έχει αλλάξει καθόλα τον τρόπο εορτασμού των φετινών γιορτών.

Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», η Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος επιτροπής Λοιμωξιολόγων υπ. Υγείας, σημείωσε ότι η ελπίδα είναι το εμβόλιο, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από την ΕΕ νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

«Πιθανόν τα εμβόλια θα μας έρθουν μια βδομάδα νωρίτερα».

Αναφερόμενη στους τρόπους με τους οποίους θα μπορεί κάποιος να κλείσει ραντεβού προκειμένου να εμβολιαστεί, η κ. Γιαμαρέλλου τόνισε ότι το θέμα έγκειται στο να πειστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

«Το θέμα είναι πώς θα αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη».

Η καθηγήτρια σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό να κάνουν οι πολίτες το εμβόλιο, ενώ και αφού συμβεί αυτό, δε σημαίνει ότι θα αποχωριστούμε τη μάσκα.

«Ο Θεός ξέρει» μέχρι πότε θα φοράμε μάσκα σημείωσε, ενώ επισήμανε ότι η χρήση της προστατεύει και από λοιπές ασθένειες, όπως η γρίπη.

Πρώτοι στη σειρά του εμβολιασμού θα είναι οι υγειονομικοί, ενώ θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες, με την κ. Γιαμαρέλλου να υπογραμμίζει «να μην φοβόμαστε» το εμβόλιο. Ωστόσο υπάρχουν και ομάδες που δε θα εμβολιαστούν, όπως οι έγκυες γυναίκες και οι άνθρωποι με σοβαρές αλλεργίες.

Σχετικά με τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η καθηγήτρια υπογράμμισε ότι «καλύτερα ο καθένας να κάνει Χριστούγεννα με την οικογένειά του», καθώς «η αυξημένη κινητικότητα είναι η κύρια αιτία μετάδοσης του ιού».

Η εμπειρία του εμβολιασμού στη Μεγάλη Βρετανία

Στη Μεγάλη Βρετανία έχουν ήδη ξεκινήσει οι εμβολιασμοί του πληθυσμού.

Η Ειρήνη Αρήτζη, νοσηλεύτρια του νοσοκομείου «Withington», σημείωσε ότι πρώτοι εμβολιάζονται οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες, ενώ «όπως είναι λογικό», υπάρχουν από πολλούς δεύτερες σκέψεις όσον αφορά το εμβόλιο.

Η ίδια δήλωσε ότι θα εμβολιαστεί, με την ενημέρωση για τον εμβολιασμό να έχει ξεκινήσει στην Αγγλία, που βρίσκεται σε κλοιό lockdown.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 16/12/2020