Ελλάδα

Με περισσότερους πιστούς τελικά οι εκκλησίες τα Χριστούγεννα – Τι θα ισχύσει

15.12.2020 | 19:55 Eνσωμάτωση

Το πράσινο φως για περισσότερα άτομα από ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί έδωσε η κυβέρνηση στις εκκλησίες που ανοίγουν και πάλι τις πόρτες τους στους πιστούς με μάσκες και αποστάσεις για τις μεγάλες γιορτές των Χριστουγέννων. 

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση αυξάνει τον επιτρεπόμενο αριθμό πιστών από 9 σε 25 άτομα στους ενοριακούς ναούς και 50 στους μητροπολιτικούς με ελάχιστη αναλογία ένας πιστός ανά 15 τ.μ.

Λειτουργίες θα τελεσθούν ανήμερα Χριστουγέννων και Θεοφανείων, αλλά και την Πρωτοχρονιά. Ο αγιασμός επιτρέπεται μόνο στο εσωτερικό των ναών.

Με ικανοποίηση δέχθηκαν την απόφαση της κυβέρνησης οι ιεράρχες στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο που συνήλθε μέσω τηλεδιάσκεψης ενώ ανακοίνωσαν ότι ανοίγουν οι ναοί από αύριο και για ατομική προσευχή.

Για την αποφυγή συνωστισμού στις ακολουθίες των γιορτών θα υπάρχει δυνατότητα για κυλιόμενες λειτουργίες ώστε να δίνεται η δυνατότητα συμμέτοχης σε αυτές σε περισσότερους πιστούς.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που είχαν προκληθεί στους κόλπους της εκκλησίας για τον τρόπο λειτουργίας των ναών στις γιορτές χρειάστηκε να υπάρξει χθες τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον αρχιεπίσκοπο και στον πρωθυπουργό κατά την οποία αναζητήθηκε και βρέθηκε τελικά συμβιβαστική λύση με τη σύμφωνη γνώμη των λοιμωξιολόγων.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 15/12/2020