Ελλάδα

Κατασκοπεία στη Ρόδο: Οι αρχές ξετυλίγουν το κουβάρι των επαφών του 35χρονου – Το στοιχείο που μπορεί να ρίξει φως στην υπόθεση

15.12.2020 | 21:29 Eνσωμάτωση

Στην άκρη του νήματος ελπίζουν να φθάσουν η κρατική ασφάλεια και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) με την ανάκτηση των δεδομένων από τους υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα που κατάσχεσαν από τον 35χρονο γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και του 52χρονου Έλληνα μουσουλμάνου που εργαζόταν ως μάγειρας στο πλοίο της γραμμής Ρόδος – Κως – Καστελόριζο.

Οι αστυνομικοί προσπαθούν να απαντήσουν σε δύο ερωτήματα:

Eάν πίσω από τους δύο συλληφθέντες κρύβεται ένα ολόκληρο κύκλωμα κατασκόπων που είχε απλώσει τα δίχτυα του γύρω από το Καστελόριζο και

εάν ο 35χρονος υπάλληλος του προξενείου είχε στρατολογήσει και άλλα άτομα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” ο 35χρονος υπάλληλος του τουρκικού προξενείου και ο 52χρονος ναυτικός είχαν ανταλλάξει περισσότερα από 2.500 χιλιάδες αρχεία με τις θέσεις των ενόπλων δυνάμεων στη Μεγίστη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ανάμεσα τους ήταν και φωτογραφίες των ελληνικών υποβρυχίων, κυρίως στο λιμάνι της Ρόδου.

Το τελευταίο του ταξίδι με τον πλοίο της γραμμής έκανε ο 52χρονος μάγειρας καθώς με απόφαση της εταιρείας απομακρύνθηκε από τη θέση του μετά τις κατηγορίες για κατασκοπεία.

Ο 52χρονος αποβιβάστηκε στην Κω και θα επιστρέψει στη ρόδο όπου είναι σε εξέλιξη η ανακριτική διαδικασία.

Στο μικροσκόπιο τα ταξίδια του 35χρονου

Στο μικροσκόπιιο των ελληνικών αρχών έχουν μπει και τα ακτοπλοϊκά ταξίδια του 35χρονου γραμματέα προς τα καλοκαιρινά τουριστικά θέρετρα της Τουρκίας, τη Μαρμαρίδα και το Φετιγιέ. Οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να είχε απευθείας συναντήσεις και να έδινε δια ζώσης τις πληροφορίες που έπαιρνε από τον 52χρονο.

Ο 35χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Παρασκευή.

Ξετυλίγουν το κουβάρι των επαφών του 35χρόνου

Εν τω μεταξύ, οι αρχές, ξετυλίγουν το κουβάρι των επαφών του 35χρονου.

Συγκεκριμένα, η ασφάλεια έτοιμη να καλέσει κι άλλους ανθρώπους για απολογία. Μια από αυτές θα είναι η σύζυγός του 35χρονου γραμματέα που και αυτή εργάζεται στο Προξενείο.

Ακόμα θα κληθούν και όλοι οι υπάλληλοι του προξενείου, που δεν έχουν διπλωματική ασυλία.

Τέλος, οι αρχές κατέσχεσαν από το σπίτι του 35χρονου ένα μπλοκ με ιδιόχειρες σημειώσεις, στα τουρκικά,  για να μπορέσουν να αποκρυπτογραφήσουν όσα κατέγραφε ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου. Εκεί ίσως κρύβονται ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 15/12/2020