Κόσμος

Κορωνοϊός: Πιθανή η έγκριση του εμβολίου στην Ευρώπη στις 21 Δεκεμβρίου

15.12.2020 | 17:30

Σχεδόν μια εβδομάδα νωρίτερα αναμένεται να έρθει η έγκριση του εμβολίου των Pfizer και BioNTech από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Οι πληροφορίες είχαν πρώτα μεταδοθεί από την εφημερίδα Bild η οποία επικαλούμενη κύκλους της Κομισιόν και της γερμανικής κυβέρνησης αναφέρει ότι ο εμβολιασμός στη χώρα θα μπορούσε να ξεκινήσει ακόμα και μέσα στα Χριστούγεννα.

ΗΠΑ: Ζωντανά εμβολιάστηκε ο υπουργός Άμυνας

Δίνοντας το παράδειγμα, ο υπουργός Άμυνας Κρίστοφερ Μίλερ, ήταν από τους πρώτους Αμερικανούς που έσπευσαν να συμμετάσχουν στην πρώτη ημέρα μαζικού εμβολιασμού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Νευρικός στην αρχή μπροστά στις κάμερες και στη θέα της βελόνας. Ενθουσιασμένος στη συνέχεια.

Η μεγαλύτερη εκστρατεία εμβολιασμού

Γιατροί και νοσηλευτές είναι οι πρώτοι που εμβολιάζονται στις περισσότερες από τις πολιτείες της Αμερικής στις πρώτες ώρες από την έναρξη των μαζικών εμβολιασμών. Στη Νέα Υόρκη, το Οχάιο, τη Λουιζιάνα το Κεντάκι και την Ουάσιγκτον έχουν ήδη ξεκινήσει οι εμβολιασμοί ενώ έως και αύριο αναμένεται να διανεμηθούν τουλάχιστον 3 εκατομμύρια δόσεις στις 50 πολιτείες.

Στόχος ο εμβολιασμός 100 εκατομμυρίων Αμερικανών πριν από τα τέλη του Μαρτίου. Ήδη πολίτες άνω των 60 λαμβάνουν ενημερωτικά μηνύματα για την άφιξη του εμβολίου.

Ο Δρ. Φάουτσι ωστόσο προειδοποιεί πως το εμβόλιο δεν σημαίνει και άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα.

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί και στον Καναδά

Ο πρώτος εμβολιασμός στον Καναδά έγινε στο Τορόντο. Η πρώτη δόση χορηγήθηκε στην Ανίτα Κουίντατζεν, μια βοηθό νοσηλεύτρια στο κέντρο Rekai, έναν οίκο ευγηρίας.

Πάνω από το 60% των συνολικών θανάτων από κορωνοϊό στον Καναδά κατεγράφησαν σε οίκους ευγηρίας.

Ο Έλληνας γιατρός της Βρετανίας που έκανε πριν από λίγο το εμβόλιο

Στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε ο νευρολόγος Χρήστος Προυκάκης, που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, και πριν από λίγες ώρες έκανε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

«Έκανα πριν 3 ώρες το εμβόλιο και είμαι ανακουφισμένος που το έκανα. Για εμένα ήταν πολύ απλή απόφαση, δεν υπήρξε κανένας δισταγμός. Έχω κάποια προβλήματα υγείας, και έχω και κάποιο ρίσκο, για αυτό και το έκανα σχετικά νωρίς. Έγιναν όλα πολύ απλά», είπε ο κ. Προυκάκης.

«Το εμβόλιο είναι όσο πιο σίγουρο μπορεί να είναι οτιδήποτε στην ιατρική. Το εμβόλιο έχει ελεγχθεί πάρα πολύ. Είναι καινούργια τεχνολογία για τα εμβόλια αλλά οι μελέτες γίνονται πολλά χρόνια. Η μελέτη δημοσιεύτηκε σε έγκυρο ιατρικό περιοδικό», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η μητέρα μου είναι 84 ετών, είναι στην Αθήνα, δε θα τη δω τα Χριστούγεννα για πρώτη φορά στη ζωή μου και περιμένω να κάνει το εμβόλιο άμεσα, ώστε μετά να μη φοβόμαστε να βρεθούμε», κατέληξε ο κ. Προυκάκης.

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 15/12/2020

Κόσμος