Υγεία

Εμβόλιο Pfizer : Στις 21/12 η συνεδρίαση του ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμάκων για την έγκριση του εμβολίου

15.12.2020 | 16:37

Η Γερμανία περιμένει την έγκριση του εμβολίου της Pfizer από την ΕΕ πριν από τα Χριστούγεννα, δήλωσε την Τρίτη ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

Η Γερμανία περιμένει την έγκριση του εμβολίου της Pfizer από την ΕΕ πριν από τα Χριστούγεννα, δήλωσε την Τρίτη ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

Νωρίτερα, το Reuters και η γερμανική Bild ανέφεραν ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το πρώτο εμβόλιο κατά της Covid-19 αναμένεται στις 23 Δεκεμβρίου, και όχι στις 29 του μήνα όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ωστόσο ότι η συνεδρίαση του ΕΜΑ θαπραγματοποιηθεί στις 21 Δεκεμβρίου.

«Στόχος είναι να καταλήξουμε σε μία έγκριση πριν από τα Χριστούγεννα, θέλουμε να ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό πριν από τέλος του έτους» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας, καθώς έχει γίνει εμφανές ότι η γερμανική κυβέρνηση χάνει την υπομονή της, μετά την έγκριση του εμβολίου Pfizer/BioNTech σε Βρετανία, ΗΠΑ και Καναδά.

Η Γερμανία, αντιμέτωπη με δριμύ δεύτερο κύμα της επιδημίας, ασκεί παρασκηνιακά πιέσεις στον EMA και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιτάχυνση της διαδικασίας, γράφει η Build.

«Ναι, ο EMA θα έχει τελειώσει στις 23 Δεκεμβρίου» είπε στο Reuters Γερμανός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.

Η εξέλιξη έρχεται μία μέρα μετά το ρεπορτάζ του Reuters για πολιτικές πιέσεις που δέχεται ο EMA προκειμένου να εγκρίνει άμεσα τα πρώτα εμβόλια.

Τέσσερις πηγές της ΕΕ έκαναν λόγο για πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή χρησιμοποίησε μια διαδικασία «fast track» που επιτρέπεται βάσει των κανόνων της ΕΕ σε εξαιρετικές καταστάσεις, ωστόσο οι αρχές της ΕΕ αρνήθηκαν να ακολουθήσουν την ίδια πορεία λέγοντας ότι δεν είναι κατάλληλη για εμβόλια που χρειάζονται λεπτομερή αξιολόγηση.

Συνήθως ο οργανισμός χρειάζεται τουλάχιστον επτά μήνες για να εγκρίνει ένα εμβόλιο από τη στιγμή που θα λάβει όλες τις πληροφορίες από τους παρασκευαστές.

Η ιλιγγιώδης ταχύτητα ανάπτυξης εμβολίων μέσα σε λιγότερο από 12 μήνες αναδεικνύεται σε παγκόσμιες δημοσκοπήσεις ως μια από τις βασικές ανησυχίες για την ασφάλεια των εμβολίων και μπορεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στους εμβολιασμούς, σύμφωνα με ειδικούς.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων EMA να επισπεύσει την πιθανή έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για την 21η Δεκεμβρίου, μπορεί να επιτρέψει τον εμβολιασμό των πρώτων Ευρωπαίων ήδη πριν από το τέλος του 2020, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Είναι πιθανόν οι πρώτοι Ευρωπαίοι να εμβολιαστούν πριν από το τέλος του 2020», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Κομισιόν.

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 15/12/2020

Υγεία