Κόσμος

Εμβόλιο Pfizer: Εμβολιασμοί πριν από την Πρωτοχρονιά

15.12.2020 | 19:54 Eνσωμάτωση

Η ισχυρή πίεση για επίσπευση των διαδικασιών φαίνεται ότι ήρθε απο την Γερμανία με τον Γερμανό Υπουργό Υγείας Γενς Σπαν να ζητεί ταχύτερη έγκριση του εμβολίου. Το σήμα έδωσε και η Ούρσουλα Φον ντερ Λαιεν δηλώνοντας χαρακτηριστκά ότι σ αυτη τη μάχη η κάθε μέρα μετρά. Νωρίτερα πάντως ηγετικό στέλεχος αδελφού κόμματος προς εκείνο της Μέρκελ ζητούσε ο εμβολιασμός να ξεκινήσει από την Γερμανία χωρίς συντονισμό με τις άλλες χώρες.

Πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στο εμβόλιο της Pfizer/BioNTech στις 23 Δεκεμβρίου και έναρξη των εμβολιασμών στην Ευρώπη την επομένη των Χριστουγέννων θέλει η Γερμανία και ασκεί πιέσεις στις Βρυξέλλες για ταχεία έγκριση. Ο ευρωπαϊκός οργανισμός είχε ανακοινώσει ότι θα αποφανθεί μέχρις τις 29 Δεκεμβρίου. Όμως ο Γερμανός υπουργός Υγείας έσπευσε να κάνει δηλώσεις επικαλούμενος μάλιστα ειδική πληροφόρηση.

Είναι καλό νέο ότι θα υπάρξει έγκριση στις 23 Δεκεμβρίου σύμφωνα με τις πληροφορίες μας και εφόσον το επιτρέψει η αξιολόγηση των στοιχείων.

Το απόγευμα έγινε γνωστό ότι η αρμόδια ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή επισπεύδει τη συνεδρίασή της για το θέμα στις 21 Δεκεμβρίου, δηλαδή στην κατεύθυνση που θέλει το Βερολίνο. Την επίσπευση χαιρέτισε μέσω τουίτερ η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Κάθε ημέρα μετράει. Εργαζόμαστε ολοταχώς για την έγκριση εμβολίων για τον Covid 19 που είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Πιθανώς οι πρώτοι Ευρωπαίοι θα εμβολιαστούν πριν από το τέλος του 2020!»

Προηγουμένως ηγετικό στέλεχος του αδελφού κόμματος της Μέρκελ στη Βαυαρία ζητούσε να αρχίσει πρώτα στη Γερμανία ο εμβολιασμός, χωρίς συντονισμό με την υπόλοιπη Ευρώπη,

«Εφόσον έχουμε ένα εμβόλιο που δημιουργήθηκε κυρίως στη Γερμανία, θα πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να το χρησιμοποιήσουμε πρώτοι στη Γερμανία.»

Στη χρηματοδότηση του εμβολίου της γερμανικής BioNTech συνέβαλε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με 100 εκατομμύρια ευρώ.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 15/12/2020