Ελλάδα

Αγκομαχώντας η αγορά προσαρμόζεται στο click away

15.12.2020 | 13:13 Eνσωμάτωση

Με κορδέλες, ταμειακές μηχανές και μηχανήματα POS στις εισόδους των καταστημάτων, συνεχίζονται οι αγορές με την διαδικασία του click away. Η κίνηση χθες ήταν υποτονική με αποτέλεσμα πολλά μαγαζιά να ανοίξουν αργότερα ή καθόλου. Από σήμερα ξεκινά και η παραλαβή των αγορών μέσα από το αυτοκίνητο σε πάρκινγκ μεγάλων εμπορικών κέντρων.

Παραγγελίες από το τηλέφωνο και παραλαβή από το κατάστημα χωρίς όμως δοκιμή. Είναι η νέα μέθοδος αγορών που έφερε στη ζωή μας ο κορωνοϊός.

Με το άνοιγμα, οι καταστηματάρχες έστησαν POS, ταμειακές και αντισηπτικά στις εισόδους των επιχειρήσεών τους περιμένοντας τους πρώτους πελάτες έπειτα από πολύ καιρό. Ωστόσο η εικόνα της Ερμού ήταν αποκαρδιωτική.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δήλωσε πως η μέθοδος της προ παραγγελίας και παραλαβής, δηλαδή έξω από το κατάστημα, επιλέχθηκε για αποσυμφόρηση του συστήματος μεταφοράς των προϊόντων.

Δέκα μέρες πριν από τα Χριστούγεννα και με το click away οι έμποροι ελπίζουν να βάλουν κάτι στα ταμεία τους. Ωστόσο δηλώνουν αδικημένοι από τα μέτρα και φυσικά ανήμποροι να πληρώσουν τους προμηθευτές τους.

Στα mall ξεκίνησε η παραλαβή εμπορευμάτων μέσα από το αυτοκίνητο με μια μικρή στάση στο parking.

Οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα εντός 14 ημερών να επιστρέψουν το προϊόν που αγόρασαν.

Στην αγορά του Αμαρουσίου η κατανάλωση είναι περιορισμένη. Αμφότεροι καταστηματάρχες και καταναλωτές διαμαρτύρονται για τη νέα μέθοδο αγορών μέσω click away. Στα εμπορικά κέντρα έχουν ξεκινήσει οι αγορές με drive through, όπου οι πληρωμή γίνεται ηλεκτρονικά και όχι με μετρητά ή POS.

Στα καταστήματα περιποίησης νυχιών, από νωρίς το πρωί η κίνηση είναι αυξημένη και η ζήτηση μεγάλη.

Στη Θεσσαλονίκη, η αγορά δεν έχει ζεσταθεί, καθώς η κίνηση είναι υποτονική. Ο κόσμος δεν έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, ενώ σύμφωνα με τους εμπορικούς συλλόγους βρίσκονται στο 30-40% κάτω σε σχέση με πέρσι.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 15/12/2020