Κόσμος

Εμβόλιο – κορωνοϊός: Νοσηλεύτρια της εντατικής ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε στις ΗΠΑ

14.12.2020 | 20:08 Eνσωμάτωση

Η Σάντρα Λίντσει, μια νοσοκόμα που εργάζεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας, είναι ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πρόγραμμα εμβολιασμού ξεκίνησε σήμερα από 150 αμερικανικά νοσοκομεία και θα επεκταθεί από αύριο σε 450 ακόμα εμβολιαστικά κέντρα, μέχρι την Πρωτοχρονιά προβλέπεται μάλιστα να έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 20 εκατομμύρια Αμερικανοί. Έτοιμος να εμβολιαστεί δηλώνει και ο επικεφαλής της Pfizer Αλμπέρτ Μπουρλά.

Η νοσηλεύτρια της εντατικής Σάντρα Λίντσεϊ που τους τελευταίους 10 μήνες βρέθηκε στην πρώτη γραμμή, φροντίζοντας ασθενείς με κορωνοϊό, είναι ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε στις ΗΠΑ.

Σήμερα νιώθω ελπίδα, ανακούφιση, νιώθω ότι πλησιάζει η θεραπεία, ελπίζω να είναι η αρχή του τέλους σε μία οδυνηρή στιγμή της ιστορίας μας. Θέλω να τονίσω ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές.

O εμβολιασμός έγινε στο Ιατρικό Κέντρο του Λονγκ Άιλαντ παρουσία του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης.

Πιστεύω ότι είναι το όπλο που θα τερματίσει τον πόλεμο. Είναι η αρχή στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου. Αλλά τώρα πρέπει να το κάνουμε. Το εμβόλιο δεν λειτουργεί αν είναι μέσα στο φιαλίδιο, έτσι δεν είναι;

«Είναι μια ιστορική ημέρα για τη μάχη της Αμερικής με τον κορωνοϊό. Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNTech γίνονται τώρα στα μπράτσα των Αμερικανών υγειονομικών».

Φορτία εμβολίων μεταφέρονται σε νοσοκομεία όλης της χώρας την ίδια ημέρα που οι ΗΠΑ ξεπερνά ακόμα ένα θλιβερό ορόσημο. Ο αριθμός των νεκρών Αμερικανών θα ξεπεράσει σήμερα τις 300.000

Ο εμβολιασμός αρχίζει σήμερα σε 150 νοσοκομεία και από αύριο θα προστεθούν ακόμα 450 εμβολιαστικά κέντρα.Έτοιμος να κάνει το εμβόλιο δήλωσε και ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλμπέρτ Μπουρλά.

-Εσείς κάνατε το εμβόλιο κύριε;
-Όχι δεν το έχω κάνει ακόμη. Έχουμε μία επιτροπή δεοντολογίας που ασχολείται με το ποιος θα εμβολιαστεί.

O κόσμος θα πιστέψει πολύ περισσότερο σε αυτό το εμβόλιο αν εμβολιαστεί ο διευθύνων σύμβουλος. Άρα θα το κάνω οπωσδήποτε.

Τις προσεχείς ημέρες 2,9 εκατομμύρια δόσεις θα διανεμηθούν στις 50 αμερικανικές πολιτείες, σε ένα τεράστιο επιχειρησιακό σχέδιο με στόχο να εμβολιαστούν 20 εκατομμύρια Αμερικανοί μέχρι την Πρωτοχρονιά.

Μία ανάσα πριν το lockdown η Νέα Υόρκη

Ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσινγκτον, Πέτρος Κασφίκης, βρέθηκε στο Πανεπιστημακό Νοσοκομείο George Washinghton μέσα στο οποίο θα λειτουργήσει και εμβολιαστικό κέντρο.

Την ίδια στιγμή, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, η Νέα Υόρκη πρέπει να προετοιμαστεί για ένα «καθολικό lockdown» καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού συνεχίζουν να αυξάνονται.

Ο ντε Μπλάζιο συμφώνησε με προηγούμενη δήλωση του Άντριου Κουόμο, κυβερνήτη της πολιτείας της Νέας Υόρκης, ο οποίος είχε αναφέρει πως: «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ένα νέο lockdown μπορεί να έρθει και πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό τώρα, επειδή δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτόν τον ιό να συνεχίσει να εξαπλώνεται».

Στόχος είναι τα 20 εκατ. μέχρι το τέλος του μήνα

Η πρώτη παρτίδα εμβολίων για τις ΗΠΑ είναι τρία εκατομμύρα εμβολια που έχουν κατευθυνθεί σε όλες τις πολιτείες. Η πλειοψηφία θα διανεμηθεί σε 145 σημεία εμβολιασμού. Μια δεύτερη διανομή θα έχουμε την Τετάρτη σε 65 επιπλέον σημεία.

Ειδαμε ότι δίνεται προτεραιότητα στους υγειονομικούς οι οποίοι όμως θα εμβολιάζονται τμηματικά, κι αυτό γιατί το εμβόλιο ενδέχεται να προκαλέσει κάποιες μικρές παρενέργειες.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 14/12/2020