Ελλάδα

Ελπίδες δίνουν τα μειωμένα κρούσματα κορωνοϊού – Ανησυχία λοιμωξιολόγων για συνωστισμό τα Χριστούγεννα

14.12.2020 | 13:18 Eνσωμάτωση

Ελπίδες «γεννά» η μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρείται στη χώρα μας τις τελευταίες δύο ημέρες. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε μόλις 693 νέα κρούσματα, ενώ το Σάββατο είχαν καταμετρηθεί 1.194.

Ο αριθμός των νέων μολύνσεων που επιβεβαιώθηκαν την Κυριακή είναι ο μικρότερος που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα από τις 20 Οκτωβρίου.

Όπως συμβουλεύει ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος: «για να μην την πάθουμε όπως το καλοκαίρι που ξεσαλώσαμε να κρατήσουμε τις μάσκες και τις αποστάσεις»

Οι υγειονομικές αρχές ευελπιστούν η υποχώρηση των κρουσμάτων να οδηγήσει σταδιακά σε αποσυμπίεση των μονάδων εντατικής θεραπείας, στις οποίες το περασμένο 24ωρο νοσηλεύονταν 552 διασωληνωμένοι ασθενείς. Ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε συνδυασμό με την αύξηση της κινητικότητας ενόψει εορτών, δεν αποκλείεται να ανατρέψουν αυτό το σενάριο.

Ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος τονίζει: «Oι θάνατοι δεν πέφτουν, λίγο μόνο, ούτε οι διασωληνωμένοι, αυτό σημαίνει ότι έχουμε διαρκώς νέες εισαγωγές».

Το περασμένο 24ωρο ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 169 κρούσματα στην Αττική και 151 στη Θεσσαλονίκη, στην οποία παρά την πτώση το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό.

Σύμφωνα με μελέτη του Τμήματος Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι χαμηλές θερμοκρασίες στη Βόρεια Ελλάδα θα οδηγήσουν σε μικρή άνοδο του αριθμού των κρουσμάτων στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στη Θεσσαλονίκη.

Συνεχίζονται τα rapid test σε όλη τη χώρα

Δεκάδες πολίτες βρέθηκαν από το πρωί στο Σύνταγμα για να κάνουν rapid test για τον κορωνοϊό.

Τα τεστ θα συνεχιστούν μέχρι τις 3 το μεσημέρι, ενώ έως και την Πέμπτη θα μπορούν οι πολίτες να κάνουν τεστ στο ίδιο σημείο.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 14/12/2020