Πολιτισμός

Πέθανε από πνευμονία ο συγγραφέας Τζον Λε Καρέ

14.12.2020 | 13:57 Eνσωμάτωση

Ο σπουδαιότερος συγγραφέας κατασκοπευτικών μυθιστορημάτων, Τζον Λε Καρέ, πέθανε σε ηλικία 89 ετών από πνευμονία. Πολλά μυθιστορήματά του έγιναν σενάρια για κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.

Ο ατζέντης του διευκρίνισε ότι ο θάνατός του δεν είχε καμία σχέση με τον κορωνοϊό.

Ο Ντέιβιντ Κόρνγουελ, που είναι γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Τζον Λε Καρέ, έγραψε κάποια από τα πιο εμβληματικά κατασκοπευτικά μυθιστορήματα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.

Ένα από τα πιο γνωστά του έργα είναι το «Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι», που πέρα από τηλεοπτική σειρά στην Βρετανία, έγινε και κινηματογραφική ταινία με τον Γκάρι Όλντμαν στον ρόλο του θρυλικού Βρετανού κατασκόπου.

Το τρίτο μυθιστόρημα του με τίτλο «Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο» ήταν εκείνο που τον έκανε διάσημο το 1964. Έγινε παγκόσμιο Best seller και πούλησε περισσότερα από 20 εκατομμύρια αντίτυπα.

Δεν είναι μυστικό ότι ο Τζον Λε Καρέ γνώριζε τον κόσμο της κατασκοπίας εκ των έσω καθώς είχε παραδεχθεί ότι υπήρξε πράκτορας και ο ίδιος όταν ήταν νέος, όπως είπε σε συνέντευξη του στου Τάιμς του Λονδίνου.

Μάλιστα, το 2008 είχε δηλώσει ότι δελεάστηκε από την ιδέα να αυτομολήσει στη Σοβιετική Ένωση, όταν, τη δεκαετία του 1960, εργαζόταν στις μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας.

Ο κόσμος της λογοτεχνίας τον αποχαιρετά με βαθύτατο σεβασμό.

Ως «γίγαντα της λογοτεχνίας και ανθρωπιστικό πνεύμα» τον περιέγραψε ο μετρ του μυθιστορήματος μυστηρίου ο Στίβεν Κινγκ.
Ως τιτάνα της αγγλικής λογοτεχνίας χαρακτηρίζει τον Τζον λε Καρέ η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 14/12/2020