Κόσμος

Σύνοδος Κορυφής: Να κηρυχτούν οι χώρες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

14.12.2020 | 13:45 Eνσωμάτωση

Κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης θα πρέπει να κηρύξουν οι παγκόσμιοι ηγέτες στις χώρες τους για να προκύψουν ενέργειες ώστε να αποφευχθεί η καταστροφική κλιματική αλλαγή, επισήμανε ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών

Περισσότεροι από 70 παγκόσμιοι ηγέτες κλήθηκαν να μιλήσουν στη Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα, προκειμένου να ληφθούν μέτρα για μεγαλύτερες μειώσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

«Υπάρχει κανένας που να μπορεί ακόμη να αρνείται ότι αντιμετωπίζουμε μια δραματική έκτακτη ανάγκη; Αυτός είναι ο λόγος που σήμερα καλώ όλους τους ηγέτες παγκοσμίως να κηρύξουν Κατάσταση Κλιματικής Έκτακτης Ανάγκης στις χώρες τους, μέχρι να επιτευχθεί η ουδετερότητα του άνθρακα.» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, τα πακέτα οικονομικής ανάκαμψης που συμφωνήθηκαν στον απόηχο της πανδημίας του κορωνοϊού είναι μια ευκαιρία για την επίσπευση της μετάβασης σε ένα μέλλον με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Η Βρετανία δεσμεύτηκε από πλευράς της να τερματίσει την άμεση κυβερνητική υποστήριξη για έργα που αφορούν ορυκτά καύσιμα στο εξωτερικό, με στόχο να προκαλέσει ανάλογες κινήσεις και από άλλες χώρες.

Ο Μπόρις Τζόνσον τόνισε: «Μαζί μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές μας. Μπορούμε να μειώσουμε ριζικά την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα. Μπορούμε να αλλάξουμε τις γεωργικές μας πρακτικές».

Η Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου διαδικτυακά, ανήμερα της πέμπτης επετείου από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα η οποία περιορίζει στον 1,5 βαθμό Κελσίου την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 14/12/2020