Ελλάδα

Χριστούγεννα με κλειστά καταστήματα, αλλά με click away αγορές – Προβληματισμένοι οι έμποροι

12.12.2020 | 13:10 Eνσωμάτωση

Με ένα κλικ θα ψωνίσουν φέτος οι καταναλωτές τα χριστουγεννιάτικα δώρα, με τα κρούσματα να παραμένουν ψηλά, τον εμπορικό κόσμο να ζητά μια ανάσα εσόδων πριν τις γιορτές, και τις εταιρίες ταχυμεταφορών να μην μπορούν να διαχειριστούν τον όγκο των παραγγελιών.

Το click away μπαίνει στη ζωή μας από αυτή την Κυριακή τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

Για τα καταστήματα που διαθέτουν e-shop, θα επιλέγουμε το προϊόν που μας ενδιαφέρει από τον υπολογιστή του σπιτιού μας ή το κινητό, και θα πληρώνουμε διαδικτυακά, όπως κάναμε πάντα. Θα παραλαμβάνουμε όμως το προϊόν από το φυσικό κατάστημα με ραντεβού.

Για τα καταστήματα που δεν διαθέτουν e-shop, αφού επιλέξουμε το προϊόν που μας ενδιαφέρει θα πρέπει να πάρουμε τηλέφωνο στο κατάστημα, να εξηγήσουμε ποιο προϊόν μας ενδιαφέρει και να καταλήξουμε στην μέρα και την ώρα παράδοσης του προϊόντος από το φυσικό κατάστημα.

Για να παραλάβουμε την παραγγελία μας θα πρέπει να στείλουμε τον κωδικό 2 στο 13033. Θα πρέπει να έχουμε μαζί μας ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή για τα καταστήματα που δεν υπάρχει e-shop, SMS από την επιχείρηση με την ημερομηνία και ώρα παραλαβής της παραγγελίας.

Ο κ. Ρούσσης δεν έχει e-shop. Όπως λέει θα διαφημίσει τα προϊόντα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα δέχεται τηλεφωνικά παραγγελίες και θα εξυπηρετεί με POS έξω από το κατάστημα.

Στις ουρές έξω από το κατάστημα θα επιτρέπονται έως 9 άτομα, σε απόσταση 2 μέτρα ο ένας από τον άλλον. Μόνο ένα μέλος της οικογένειας θα μπορεί να παραλάβει την παραγγελία η οποία θα παραδίδεται από έναν μόνο υπάλληλο.

Τα πρόστιμα για τους παραβάτες θα είναι αυστηρά.

Όποιος επιχειρηματίας επιτρέψει στους πελάτες να μπουν στο φυσικό κατάστημα θα έχει πρόστιμο από 2.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης από 15 έως 90 ημέρες.

Προβληματισμένοι οι έμποροι

Οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με click away θα μπορούν να διατηρούν το προσωπικό τους σε αναστολή, αλλά και να κάνουν ανάκληση αναστολών, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Επίσης, υπάρχει σκέψη για μείωση ενοικίου κατά 40%, αναστολή των ρυθμισμένων οφειλών, συμμετοχή στους επόμενους κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής, όπως και συμμετοχή στο πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία.

Σε ό,τι αφορά στις πληρωμές του επιδόματος του Νοεμβρίου, αυτές έχουν αρχίσει από την Παρασκευή και θα ολοκληρωθούν μέχρι την Τρίτη. Όσοι συνεχίσουν να είναι σε αναστολή και τον Δεκέμβριο θα λάβουν 17,8 ευρώ την ημέρα.

Σήμερα συνεδριάζουν εκτάκτως και οι έμποροι, καθώς θεωρούν ότι η χρήση του click away δεν μπορεί να είναι υποκατάστατο για το κλείσιμο των καταστημάτων τους.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 12/12/2020