Κόσμος

Θέμα ημερών η έναρξη εμβολιασμών στις ΗΠΑ

11.12.2020 | 13:35 Eνσωμάτωση

Στις ΗΠΑ όλα είναι έτοιμα για τη μεγαλύτερη εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού στην ιστορία.

Με 17 ψήφους υπέρ έναντι 4 κατά, η ανεξάρτητη επιτροπή συμβούλων του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων τάχθηκε χθες υπέρ της κατεπείγουσας χρήσης του εμβολίου των Pfizer/BioNtech, ανοίγοντας το δρόμο για την τελική έγκριση που σύμφωνα με τους New York Times αναμένεται αύριο ή μεθαύριο.

Tα οφέλη του εμβολίου υπερβαίνουν τους κινδύνους, κατέληξαν οι επιστήμονες.

«Τα στοιχεία έδειξαν κυρίως ήπιες ή μέτριες παρενέργειες, συνηθισμένες μετά από ένα εμβόλιο, όπως πρήξιμο στο χέρι, ίσως λίγο πυρετό και η αποτελεσματικότητα ήταν πολύ καλή. Με βάση όλα αυτά ψήφισα ναι» τονίζει ο Όφερ Λεβί καθηγητής παιδιατρικής στο Χάρβαρντ.

Πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι σε γηροκομεία. Μεγάλα νοσοκομεία της χώρας προετοιμάζονται πυρετωδώς.

Το μεγάλο στοίχημα είναι ο εμβολιασμός όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων.

«Το εμβόλιο έρχεται πολύ σύντομα. Είναι το φως στην άκρη του τούνελ; Το ελπίζουμε φυσικά. Αυτό απαιτεί, ωστόσο, να πετύχουμε την ανοσία της αγέλης . Πόσο γρήγορα θα το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε» ανέφερε ο Στίβερν Ντόχι, Διευθυντής Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Ιατρικού Κέντρου Λος Άντζελες

Το εμβόλιο γεννά ελπίδες την ώρα που οι ΗΠΑ δοκιμάζονται σκληρά από την πανδημία τις ΗΠΑ, με περισσότερα από 200 χιλιάδες κρούσματα κορονωϊού ημερησίως. Χθες η χώρα κατέγραψε 2.900 θανάτους

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 11/12/2020