Κόσμος

Κορωνοϊός: Σε εξέλιξη οι εμβολιασμοί στη Ρωσία – Την Τρίτη ξεκινούν οι Βρετανοί

05.12.2020 | 08:32

Σε εξέλιξη βρίσκονται ήδη οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στη Ρωσία ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν εμβολιασμοί και στην Βρετανία

Την ερχόμενη Τρίτη (8 Δεκεμβρίου) θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στη Βρετανία, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της χώρας.

Οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου των Pfizer / BioNTech έφθασαν από το Βέλγιο με μια μυστική αποστολή με φορτηγά χωρίς διακριτικά, μέσω του ευρωτούνελ, στη Βρετανία καθώς η κυβέρνηση φοβάται μήπως επιχειρήσουν συμμορίες να βάλουν στο χέρι τα εμβόλια, ή τα καταστρέψουν στην προσπάθεια να τα κλέψουν.

Από την άγνωστη αυτή τοποθεσία οι πρώτες 800.000 δόσεις των εμβολίων θα μεταφερθούν σε ειδικά εξοπλισμένα εργαστήρια για να ελεγχθεί εκ νέου αν είναι ασφαλή προς χρήση, προτού διανεμηθούν σε νοσοκομεία και κέντρα εμβολιασμού σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Βρετανία έχει παραγγείλει 40 εκατ. δόσεις, αρκετές για τον εμβολιασμό 20 εκατ. ατόμων.

Στη Ρωσία τώρα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στις αρχές να αρχίσουν τους εμβολιασμούς «σε μεγάλη κλίμακα» των «ομάδων υψηλού κινδύνου» του πληθυσμού από την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ ο μαζικός εμβολιασμός αναμένεται να αρχίσει στις αρχές του 2021.

Ο ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι στην χώρα έχουν παραχθεί 2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού και, όπως είπε, «αυτό μας δίνει την δυνατότητα να ξεκινήσουμε αν όχι τον μαζικό, έναν ευρείας κλίμακας εμβολιασμό», τονίζοντας ότι «ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από τις δυο ομάδες υψηλού κινδύνου που είναι οι γιατροί και οι εκπαιδευτικοί.

Σχεδόν 170.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V έχουν σταλεί προς χρήση στην Ρωσία έως την 1η Δεκεμβρίου, ενώ  έως τις 24 Νοεμβρίου είχαν διατεθεί 117.000 δόσεις εμβολίων.

Κόσμος