Κόσμος

Βρετανία: Υπό άκρα μυστικότητα έφθασαν τα πρώτα φορτηγά με τα εμβόλια

04.12.2020 | 20:29 Eνσωμάτωση

Ημέρα που θα γραφτεί στην παγκόσμια ιστορία θα είναι η Τρίτη. Ξεκινούν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία, κάτι που όμως δεν εξελίσσεται σε διαδικασία χωρίς προβλήματα...

Υπό άκρα μυστικότητα και σε άγνωστη τοποθεσία στη Μεγάλη Βρετανία μεταφέρθηκαν οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου της Pfizer/ BioNtech, όμως οι αρχές αντιμετωπίζουν μια σειρά από οργανωτικά προβλήματα.

Η έναρξη του εμβολιασμού μετατέθηκε για την Τρίτη ενώ γίνονται αλλαγές στο σχεδιασμό. Προτεραιότητα δεν θα έχουν πλέον γιατροί και νοσηλευτές αλλά οι τρόφιμοι των γηροκομείων, γράφει ο βρετανικός Τύπος.

Η Pfizer ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα διανείμει μόνο 50 από τα 100 εκατομμύρια δόσεις που είχε προαναγγείλει.

Στο ερώτημα εάν κάποιος που εμβολιάζεται μπορεί να μεταδώσει τον κορωνοϊό, ο πρόεδρός της εταιρείας Άλμπερτ Μουρλά απάντησε:

«Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί. Δεν είμαστε σίγουροι γι’ αυτό με βάση αυτά που γνωρίζουμε.»

Η κόντρα για το εμβόλιο

Οργή στο Λονδίνο προκάλεσε ο Αμερικανός επικεφαλής λοιμωξιολόγος παρομοιάζοντας τη Βρετανία με αθλητή που “κλέβει” στον μαραθώνιο.

«Σαν να παρέκαμψαν την κούρσα και να μπήκαν στο τελευταίο μίλι του μαραθωνίου.»

Ο Φάουτσι έκανε διορθωτική δήλωση, ενώ Λονδίνο και Βρυξέλλες ανταλλάσσουν φραστικά πυρά.

Έτοιμος να κάνει το εμβόλιο δήλωσε κι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ενώ πρόθυμος εμφανίζεται και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 04/12/2020