Κόσμος

Τουρκία: Έρχονται κυρώσεις από ΕΕ & ΗΠΑ – Νέα NAVTEX μεταξύ Ρόδου & Καστελόριζου

04.12.2020 | 17:54 Eνσωμάτωση

Νευρικός παίκτης αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ο Ταγίπ Ερντογάν μόνο που αυτήν τη φορά τα στενά χρονικά περιθώρια τον εκθέτουν και δεν τον αφήνουν να ξαναπαίξει δήθεν τον ρόλο του διαλεκτικού συνομιλητή.

Η Άγκυρα προχώρησε σε νέα NAVTEX για άσκηση με πυρά στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου από τις 9 έως τις 10 Δεκεμβρίου, την ημέρα έναρξης δηλαδή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οι Ευρωπαίοι που βλέπουν τις κινήσεις καλής θέλησης να πέφτουν στο κενό έχουν χάσει την υπομονή τους.

Η Ελλάδα χτίζει συμμαχίες

Την ίδια ώρα η Ελλάδα, όχι μόνο επενδύει στις συμμαχίες της στην Ευρώπη, αλλά και συνεχίζει την πολυεθνική άσκηση «Μέδουσα» η οποία ατσαλώσει τη συνεργασία Αθήνας και Καΐρου.

Ο Ταγίπ Ερντογάν από την άλλη δεν μπορεί να βρει πλέον κανέναν που να δείχνει κατανόηση στις προκλήσεις και τις αλλοπρόσαλλες κινήσεις της Τουρκίας, που τη μία κάνει έρευνες και παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα και την άλλη δήθεν θέλει διάλογο.

«Βρέχει» κυρώσεις για τον Ερντογάν

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου Αθήνα και Λευκωσία να συντονίσουν τις ενέργειές τους στο επερχόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Κυρώσεις όμως έρχονται και από τις ΗΠΑ, καθώς το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό προβλέπει την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400.

Με βάση το νομοσχέδιο, θα εφαρμοστούν κατά της Τουρκίας οι προβλέψεις του νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων.

Ωστόσο, εντός της ΕΕ υπάρχουν φωνές που ακόμη και τώρα διστάζουν για κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία, και συγκεκριμένα πρόκειται για τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Μάλτα, με την Αθήνα και τους συμμάχους της να περιμένουν ήπιες κυρώσεις προς τη γείτονα.

Η Τουρκία δεν πτοείται

Αξιωματούχοι από την Τουρκία, στο άκουσμα των κυρώσεων είπαν ότι η χώρα δεν πτοείται, με τον πρόεδρο Ερντογάν όμως να βρίσκεται στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης.

Σάλος έχει ξεσπάσει μετά από δήλωση βουλευτή της αντιπολίτευσης ότι οι γιοι του προέδρου Ερντογάν έχουν αποφύγει την στράτευση.
Ο ένας έχει κάνει εξαγορά της θητείας του, ενώ ο άλλος κρίθηκε ακατάλληλος για στράτευση.

Την ίδια στιγμή, και ενώ η Τουρκία σφυροκοπείται από τον κορωνοϊό, Τουρκάλα φαρμακολόγος δημοσίευσε έρευνά της στην οποία αναφέρεται ότι βρήκε πρωτεΐνη στο κατσικίσιο γάλα από την οποία μπορεί να εξάγει δύο πεπτίδια που ουσιαστικά θα λειτουργούν ανταγωνιστικά στους υποδοχείς που συνδέεται ο κορωνοϊός.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 04/12/2020