Κόσμος

Κορωνοϊός – Βρετανία: Σε μυστική αποθήκη οι πρώτες 800.000 δόσεις του εμβολίου

04.12.2020 | 16:54 Eνσωμάτωση

Σε άγνωστη τοποθεσία για λόγους ασφαλείας τα πρώτα εμβόλια βρίσκονται από χθες επί βρετανικού εδάφους. Για τη διαδικασία της διανομής του μίλησε στο BBC ο αρμόδιος εμπορικός διευθυντής της BionTech.

Η Βρετανία έχει παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις, που καλύπτουν τον εμβολιασμό 20 εκατ. ανθρώπων.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού αναμένεται να γίνουν την ερχόμενη Τρίτη. Τελευταία στιγμή άλλαξε η προτεραιότητα και θα εμβολιαστούν πρώτοι οι ηλικιωμένοι στους οίκους ευγηρίας.

Έτσι, η σειρά προτεραιότητας εμβολιασμού στη Βρετανία ορίζεται ως εξής:

  • Οι ηλικιωμένοι στα γηροκομεία και οι φροντιστές τους
    •Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω – Επαγγελματίες υγείας και κοινωνικοί λειτουργοί
    •Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
    •Άτομα ηλικίας 16 έως 64 ετών με υποκείμενα νοσήματα που τους βάζουν σε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θνησιμότητας

«Διευθύντρια γηροκομείου είπε ότι μέχρι στιγμής το σενάριο προβλέπει τη μεταφορά των ανθρώπων στα νοσοκομεία προκειμένου να εμβολιαστούν», αναφέρει το CNN.

«Πόλεμος» ΗΠΑ – Βρετανίας για το εμβόλιο

Η ταχύτητα με την οποία το Λονδίνο ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer για επείγουσα χρήση προκάλεσε αντιδράσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο δρ. Φάουτσι παρομοίασε τη Βρετανία με τον αθλητή που «κλέβει» στον μαραθώνιο.

Ένα 24ωρο αργότερα ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των Ηνωμένων Πολιτειών προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η κανονικότητα φαίνεται ότι αργεί.

Ο Dow Jones περιόρισε τα κέρδη του στο κλείσιμο μετά την εκτίμηση της Pfizer για 50% λιγότερες δόσεις εμβολίου Covid-19 που σκοπεύει να αποστείλει λόγω προβλημάτων στο σύστημα ανεφοδιασμού.

Αλλάζουν διαρκώς τα σχέδια για τον εμβολιασμό στη Βρετανία

Την Τρίτη φαίνεται πως ξεκινούν οι εμβολιασμοί τελικά στη Βρετανία, ενώ μέχρι τώρα ο σχεδιασμός αναφορικά με την προτεραιότητα του εμβολιασμού έχει αλλάξει τρεις φορές. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, οι ηλικιωμένοι και οι φροντιστές τους θα είναι οι πρώτοι όπως φαίνεται που θα εμβολιαστούν.

Μαζικοί εμβολιασμοί από το Σάββατο για τους Ρώσους

Όλα είναι έτοιμα στη Μόσχα για την εκκίνηση των εμβολιασμών αύριο το πρωί, στα 70 ειδικά κέντρα που έχουν στηθεί. Μέχρι στιγμής πάνω από 100.000 άτομα έχουν ήδη κάνει στη Ρωσία το εμβόλιο, ενώ άμεσα αναμένεται να είναι έτοιμες 2 εκατ. δόσεις ώστε να ξεκινήσει μαζικά η διαδικασία του εμβολιασμού και εκτός Μόσχας.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 04/12/2020