Κόσμος

«Πανάκεια»: H βρετανική άσκηση προσομοίωσης για τους εμβολιασμούς

03.12.2020 | 13:13 Eνσωμάτωση

Αρχίζουν την επόμενη εβδομάδα οι εμβολιασμοί στη Βρετανία, στην πρώτη χώρα που έδωσε έγκριση για τη χρήση του εμβολίου των Pfizer και BioNTech.

Εν αναμονή της άφιξης των πρώτων δόσεων, έγιναν ήδη οι πρώτες ασκήσεις, με τη συμμετοχή και του στρατού, σε χώρους όπου θα γίνει ο μαζικός εμβολιασμός. Προβληματισμός επικρατεί ωστόσο εκτός βρετανικών συνόρων για την ταχύτητα με την οποία ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου το Λονδίνο.

Με τον κωδικό «Πανάκεια», στρατός, γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και εθελοντές στο Μπρίστολ κάνουν άσκηση προσομοίωσης αυτού που σε λίγα 24ωρα θα είναι πραγματικότητα στη Βρετανία. Μαζικοί εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού, για χάρη των οποίων θα διαμορφωθούν ειδικά ακόμη και ολόκληρα στάδια. Σε αρχική φάση, ωστόσο, η διανομή των πρώτων δόσεων θα γίνει σε 50 νοσοκομεία.

Οι προκλήσεις είναι τεράστιες σε οργανωτικό επίπεδο και η διαδικασία θα είναι μακρά, παραδέχθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός, που μέσω εκπροσώπου του δήλωσε πρόθυμος να δώσει πρώτος το παράδειγμα, κάνοντας το εμβόλιο σε απευθείας σύνδεση.

Η πραγματική πρόκληση παραμένει η επίτευξη ανοσίας στον ευρύτερο πληθυσμό.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επικρατεί προβληματισμός για την ταχύτητα με την οποία έδωσε πρώτη το «πράσινο φως» στην χρήση του εμβολίου της Pfizer και BioNTech.

Αποστάσεις από τους Βρετανούς πήρε και ο επικεφαλής επιδημιολόγος στην Αμερική, δρ Φάουτσι: «Εάν κινηθείς πολύ γρήγορα και επιπόλαια, ο κόσμος δεν θα θέλει να εμβολιαστεί. Η Βρετανία δεν το έκανε με τον πλέον προσεκτικό τρόπο, απέκτησαν προβάδισμα μερικών ημερών. Δεν αλλάζει κάτι. Θα είμαστε κι εμείς σύντομα εκεί».

Δηκτικό για το Λονδίνο ήταν το σχόλιο του Γερμανού υπουργού Υγείας.

Με εντολή του προέδρου Πούτιν αρχίζουν εν τω μεταξύ μαζικοί εμβολιασμοί την επόμενη εβδομάδα και στη Ρωσία, αρχής γενομένης -όπως ανακοινώθηκε- από τους υγειονομικούς και τους εκπαιδευτικούς.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 03/12/2020