Ελλάδα

Lockdown: Παρατείνονται έως τις 14 Δεκεμβρίου τα περιοριστικά μέτρα

03.12.2020 | 19:52 Eνσωμάτωση

Kατεβασμένα θα κρατήσει τα ρολά η χώρα τουλάχιστον μέχρι τις 14 Ιανουαρίου όπως ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με την πανδημία να δείχνει απροσδόκητη αντοχή και την χώρα να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στον αριθμο των διασωληνωμένων όπως συμβαίνει και σήμερα. Επιστήμονες προειδοποιούν ότι αν ανοίξουμε στις 14 Δεκεμβρίου τότε θεωρούν βέβαιη νεα υποτροπή. Το πρώτο συγκρατημένο βήμα ανοίγματος της αγοράς θα γίνει την Δευτέρα με τα εποχικά καταστήματα.

Η παράταση του lockdown μέχρι και τις 14 Δεκεμβρίου, με μοναδική εξαίρεση τα καταστήματα εποχικών ειδών, ανακοινώθηκε τιο μεσημέρι από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και οι αριθμοί της πανδημίας δυστυχώς δικαιολογούν την απόφαση.

Σήμερα ανακοινώθηκαν 1.882 νέες λοιμώξεις. Στις εντατικές των νοσοκομείων της χώρας παραμένουν διασωληνωμενοι 622 ασθενείς ενώ 100 ανθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μια μέρα από τη νόσο Covid 19.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Φόρουμε Ηγετών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η νυχτερινή διασκέδαση δεν θα λειτουργήσει μέχρι να αποκτήσει η χώρα τα εμβόλια. Επίσης, έκανε λόγο για άνοιγμα του λιανεμπορίου με πολύ συγκεκριμένους περιορισμούς.

«Πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάποια είδη οικονομικής δραστηριότητας απλά δεν θα λειτουργήσουν έως ότου να έχουμε ένα εμβόλιο, για παράδειγμα η νυχτερινή διασκέδαση, τα μπαρ, η διασκέδαση σε προχωρημένη ώρα. Δεν μπορούμε να έχουμε συγχωρισμό στα μπαρ έως ότου να έχουμε ένα εμβόλιο.»

Ποιοι και πώς ανοίγουν τη Δευτέρα

Από την ερχόμενη Δευτέρα με διευρυμένο ωράριο και με πολύ αυστηρούς περιορισμούς στη χωρητικότητα, θα ανοίξουν τα καταστήματα πώλησης εποχικών ειδών. Μιλώντας στο MEGA ο υπουργός Ανάπτυξης ξεκαθάρισε ότι πρόκειται μόνο για 110 καταστήματα σε ολόκληρη τη χώρα.

Για την υπόλοιπη κοινωνική και οικονομική ζωή η καραντίνα θα παραταθεί τουλάχιστον για μια ακόμη εβδομάδα, μέχρι τις 6 το πρωί της Δευτέρας 14 Δεκεμβρίου 2020.

Οι επιστήμονες θέλουν ακόμη μεγαλύτερη επιμήκυνση του λοκντάουν και διατυπώνουν ήδη την άποψη ότι αυτό πρέπει να αρθεί πάνω στην αλλαγή του χρόνου.

Σύμφωνα με τον Δημοσθένη Σαρηγιάννη, από τα λύματα φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη τη χώρα υπάρχουν 75.000 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού, αριθμός που επιβεβαιώνει οτι η μετάδοση του ιού δεν επιβραδύνεται με ικανοποιητιούς ρυθμούς.

Οι επιστήμονες επιμένουν ότι τα επαναλαμβανόμενα λοκντάουν μεχρι και την Άνοιξη, διαφαίνεται πως θα είναι μια πραγματικότητα δύσκολο να την αποφύγουμε.

Ποιος είναι τώρα ο σχεδιασμός του Πρωθυπουργού

Με δυο πρώτα δεδομένα οδεύουμε προς τις γιορτές: Τη Δευτέρα ανοίγουν εποχικά καταστήματα, η επιστροφή στα θρανία θα γίνει από το νέο έτος.

Κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και καταστήματα λιανικής είναι τα επόμενα που βρίσκονται στη λίστα για να ανοίξουν.

Τις επόμενες ημέρες ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, η κυβέρνηση θα αποφασίσει πώς θα κάνουμε γιορτές.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 03/12/2020