Κόσμος

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί στην Βρετανία – Κόντρα μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών

03.12.2020 | 13:17

Ξεκινά ο εμβολιασμός την προσεχή εβδομάδα στη Βρετανία με 800.000 δόσεις να χορηγούνται σε κέντρα εμβολιασμού που οργανώνονται μέσα σε 50 νοσοκομεία της χώρας.

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται μπροστά σε ένα γιγαντιαίων διαστάσεων εγχείρημα ώστε το εμβόλιο να φτάσει σε εκατομμύρια κατοίκους.

Συγκεκριμένα, ξεκίνημα για το εμβόλιο της Pfizer την άλλη εβδομάδα σε πενήντα νοσοκομεία της χώρας. Οι πρώτες δόσεις από το Βέλγιο φτάνουν εδώ από ώρα σε ώρα. Θα χορηγηθεί αρχικά στους ηλικιωμένους άνω των 80 οι οποίοι θα προσέλθουν στο προγραμματισμένο ραντεβού του με τον γιατρό τους στο αγγλικό ΕΣΥ, αλλά και στο προσωπικό των νοσοκομείων.

Προτεραιότητα θα δοθεί στον εμβολιασμό των ηλικιωμένων και του προσωπικού στους οίκους ευγηρίας. Εδώ έχουμε Θα ακολουθοήσουν οι άνω των 75 και σταδιακά θα περάσουμε στις νεότερες ηλικίες.
Η διάθεση θα γίνει με τρεις τρόπους: Το εμβόλιο θα μεταφέρεται στα γηροκομεία για να εμβολιαστούν οι ηλικωμένοι και το προσωπικό.

Δεύτερον σε ύστερο χρόνο θα στηθούν εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα με δυνατότητα πρόσβασης με αυτοκίνητο (θα δούμε ακόμη και ακόμη και γήπεδα ράγκμπι στο Μπρίστολ ή τα μεγάλα συνεδριακά κέντρα του Nightingale τα οποία ήδη η κυβέρνηση είχε μετατρέψει σε νοσοκομεία να γίνονται τώρα κέντρα εμβολίου. Τρίτον, τέλος με επίσκεψη στον γενικό γιατρό στα κατά τόπους κέντρα υγείας ακόμη και φαρμακεία.

Είναι ένα τεράστιο εγχείρημα όταν το εμβόλιο θα πρέπει να φτάσει στον γενικό πληθυσμό. Και ήδη βλέπουμε δυσκολίες πριν καν φτάσει κυρίως με το πώς θα μεταφερθεί και θα συντηρηθεί μαζικά στα γηροκομεία αφού απαιτούνται ειδικές υποδομές για τη συντήρηση του στους μείον 70 βαθμούς Κελσίου.

Κόντρα Λονδίνου – Βρυξελλενών για την έγκριση του εμβολίου

Η Βελγική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει εμβολιασμούς από τις 5 Ιανουαρίου με την προϋπόθεση ότι όλα θα πάνε καλά και θα εγκριθεί το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Ειδικότερα, η βελγική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι 5 Γενάρη ξεκινούν οι εμβολιασμοί. Ο Βέλγος υπουργός υγείας δήλωσε ότι είναι σημαντικό ο εμβολιασμός να γίνει σωστά καθώς δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Όλα αυτά θα γίνουν εφόσον βέβαια εγκριθεί το φάρμακο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου, ο οποίος έχει πει ότι 29 Δεκεμβρίου θα εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer και 12 Ιανουαρίου το εμβόλιο της Moderna.

Ταυτόχρονα, έχει ξεσπάσει μια υπόγεια σύγκρουση Λονδίνου-Βρυξελλών σχετικά με το εμβόλιο, διότι εγκρίθηκε πιο γρήγορα στη Βρετανία.

Σε μια ασυνήθιστη δήλωση, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου είπε ότι η διαδικασία που ακολουθεί η Ευρώπη είναι «πιο κατάλληλη» και «ενδελεχής» για την ασφάλεια του εμβολίου συγκριτικά με αυτή που ακολούθησε το Λονδίνο.

Αντιδράσεις είχαμε και στο Βερολίνο, με τον Γερμανό υπουργό Υγείας να λέει η ιδέα δεν είναι να είμαστε πρώτοι αλλά να έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 03/12/2020

Κόσμος