Κόσμος

Κορωνοϊός: Αρχίζει ο εμβολιασμός στη Βρετανία

03.12.2020 | 16:50

Η επιχείρηση με το κωδικό όνομα «Πανάκεια» αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη άσκηση μαζικού εμβολιασμού στην ιστορία.

Ο βρετανικός στρατός έχει αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος της διανομής του εμβολίου της Pfizer και με προσομοιώσεις ετοιμάζεται την Δευτέρα να μπει στην μάχη των εμβολιασμών.

Επίσης, κατά προσέγγιση 7 περιφερειακοί κόμβοι θα χρησιμοποιηθούν για να εμβολιαστεί ο πληθυσμός με πρώτους τους υγειονομικούς, τις ευπαθείς ομάδες και άλλες κατηγορίες πολιτών.

Όποιος κάνει το εμβόλιο θα χρειαστεί δύο δόσεις με διαφορά τριών περίπου εβδομάδων, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο. Μετά από τη δεύτερη δόση θα χρειαστούν 7 ημέρες για να λειτουργήσει πλήρως ο εμβολιασμός.

Οι εμβολιασμοί θα γίνονται καθημερινά 12 ώρες την ημέρα όλη την εβδομάδα.

«800.000 δόσεις του εμβολίου αναμένονται σύντομα στη Βρετανία. Θα πρέπει να συντηρηθούν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Γι’ αυτό το λόγο η διανομή θα γίνει αρχικά μέσω των μεγάλων νοσοκομείων. Κάτι που σημαίνει ότι οι τρόφιμοι σε γηροκομεία, αν και είναι στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, θεωρείται απίθανο να εμβολιαστούν πρώτοι», αναφέρει το BBC.

Οι προκλήσεις είναι τεράστιες σε οργανωτικό επίπεδο και η διαδικασία θα είναι μακρά, παραδέχθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Στην πόλη που είναι η έδρα της Biontech στα σύνορα Βελγίου Γερμανίας επικρατεί ενθουσιασμός.

Γιατί αργεί στην Ευρώπη ο εμβολιασμός

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επικρατεί προβληματισμός για την ταχύτητα με την οποία έδωσε πρώτη το «πράσινο φως» στην χρήση του εμβολίου της Pfizer και BioNTech. Αποστάσεις από τους Βρετανούς πήρε και ο επικεφαλής επιδημιολόγος στην Αμερική, Δόκτωρ Φάουτσι.

Την ενόχλησή του για την καθυστέρηση της ΕΕ δεν έκρυψε μιλώντας στο δελτίο του MEGA ο Ηλίας Μόσιαλος.

Οι πρώτες δόσεις αναμένεται να φτάσουν στη Βρετανία από στιγμή σε στιγμή. Η πραγματική πρόκληση παραμένει η επίτευξη ανοσίας στον ευρύτερο πληθυσμό.

Το LIVE NEWS στο κέντρο μαζικού εμβολιασμού στη Βρετανία 

Οι προετοιμασίες για τον εμβολιασμό στα νοσοκομεία της Βρετανίας είναι πυρετώδεις. Το LIVE NEWS βρέθηκε σε ένα από τα εμβολιαστικά κέντρα και μίλησε με τον κ. Γιώργο Παφιτάνη, πλαστικός χειρουργός στο Royal Free Hospital και από τους πρώτους που θα κάνουν το εμβόλιο.

Το εμβόλιο έχει φτάσει στη χώρα, και είναι θέμα χρόνου να φτάσει στα 50 νοσοκομεία που θα γίνουν οι εμβολιασμοί.

«Δουλεύω σε ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο όπου το εμβόλιο θα μου προσφέρει ασφάλεια ώστε να μη μεταφέρω τον ιό σε κάποιον. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι θα γίνει στο μέλλον, αλλά αυτό είναι το επόμενο βήμα και για να βοηθήσει τους γιατρούς και τον πληθυσμό. Δεν έχω κανέναν ενδοιασμό για τον εμβολιασμό. Περιμένουμε οδηγίες», είπε ο κ. Παφιτάνης.

 

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 03/12/2020

Κόσμος