Υγεία

Κορωνοϊός: Οι επιστήμονες λύνουν τις απορίες των πολιτών για το εμβόλιο – Οδικός χάρτης της Κομισιόν για τον εμβολιασμό

02.12.2020 | 19:56 Eνσωμάτωση

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είναι γεγονός, ο εμβολιασμός ξεκινά, και οι πολίτες, εύλογα έχουν δεκάδες ερωτήματα. Πόσο ασφαλή είναι τα εμβόλια; Έχουν παρενέργειες; Πότε θα εμβολιστεί ο πληθυσμός και πόσο θα διαρκεί η ανοσία; Σε ρεπορτάζ του το CNN συγκέντρωσε τις απαντήσεις από κορυφαίους επιστήμονες ανά τον κόσμο.

Ο εμβολιασμός του πληθυσμού είναι ο δρόμος για να βγει η ανθρωπότητα από την υγειονομική κρίση, λένε οι επιστήμονες.

Οι κλινικές δοκιμές ήταν μεγάλης κλίμακας και τα αποτελέσματα που δίνουν οι φαρμακοβιομηχανίες ελέγχονται από τις αρμόδιες αρχές. Θα υπάρξει παρακολούθηση των αποτελεσμάτων, επί μήνες και χρόνια, λένε οι επιστήμονες.

Εθελοντές στις κλινικές δοκιμές αναφέρουν ήπιες παρενέργειες. Για να επιτευχθεί η ανοσία του πληθυσμού θα χρειαστεί να περάσουν μήνες.

Στο ερώτημα αν θα χρειαστεί να εμβολιαστούμε ξανά σε ένα χρόνο, δεν υπάρχει απάντηση

Εκείνοι που έχουν περάσει κορωνοϊό θα πρέπει να εμβολιαστούν πάλι; «Προς το παρόν η απάντηση είναι ναι. Δεν γνωρίζουμε πολλά για τη διάρκεια της ανοσίας στο κορωνοϊό. Γνωρίζουμε ότι αυτά τα εμβόλια δημιουργούν αντισώματα που είναι σημαντικά για την προστασία από τον ιό», σημειώνουν οι επιστήμονες.

Οδικός χάρτης της Κομισιόν για τον εμβολιασμό

Η Μεγάλη Βρετανία τρέχει, όμως οι Βρυξέλλες προχωρούν με διαφορετική ταχύτητα και πιο αργούς ρυθμούς, και δίνουν ημερομηνία έγκρισης των εμβολίων στις 29 Δεκέμβριου για την Pfizer και την 12η Ιανουαρίου για την Moderna.

H Κομισιόν έδωσε τον οδικό χάρτη για τον εμβολιασμό και τα βήματα που πρέπει να κάνουν τα κράτη, όπως ορίζονται παρακάτω:

– Ορισμός ομάδων που θα εμβολιαστούν πρώτες

– Υποδομές για εφοδιασμό του εμβολίου

– Εκπαίδευση υγειονομικού προσωπικού

– Καμπάνια ενημέρωσης πολιτών

Από τη μεριά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χορηγήσει την άδεια στα εμβόλια και θα κάνει την παραγγελία των εμβολίων για τα κράτη – μέλη ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Επίσης θα υπάρξει συνεχής παρακολούθηση των εμβολιασμών.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 02/12/2020