Ελλάδα

Εμβόλιο κορωνοϊός: Η ανοσία του πληθυσμού διαβατήριο για την επιστροφή στην καθημερινότητα

02.12.2020 | 20:06

Διαβατήριο κινήσεων αναμένεται να προσφέρει το εμβόλιο σε όσους επιλέξουν να το κάνουν, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκέφτεται να συνδέσει τους εμβολιασμούς με την ελευθερία πρόσβασης σε δημόσιους χώρους. Οι επιστήμονες που μίλησαν στο Mega θεωρούν επιβεβλημένο να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού, δηλώνουν ότι οι ίδιοι θα είναι από τους πρώτους που θα σπεύσουν να το κάνουν και εκτιμούν ότι σταδιακά οι επιφυλάξεις που εκφράζονται θα μειωθούν..

Η κυκλοφορία των εμβολίων είναι πλέον θέμα χρόνου και η πολυπόθητη ανοσία του πληθυσμού στο φονικό ιό φαίνεται πως θα είναι το διαβατήριο για την επιστροφή στις καθημερινές μας συνήθειες.

Όπως αποκάλυψε χθες το MEGA ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπάρχουν σκέψεις για τα… προνόμια που θα έχουν όσοι εμβολιαστούν, όπως η ελευθερία πρόσβασης σε χώρους συνωστισμού .Συναυλιακοί χώροι, κινηματογράφοι, τα αεροδρόμια, ακόμη και για να μπει κάποιος σε ένα εστιατόριο, μπαρ ή κέντρο διασκέδασης.

Επιβεβλημένος ο εμβολιασμός

Ο καθηγητής Γιαννης Τούντας απορρίπτει τα σενάρια συνωμοσιολογίας και εξηγει πως θα είναι μεγάλη επιτυχία αν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού της χώρας μας.

Την αποψη αυτή συμμερίζεται και ο πρόεδρος του Ιατρικου συλλογου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος .

Ετοιμάζονται τα εμβολιαστικά κέντρα

Την ίδια στιγμή που η χώρα προμηθεύεται τα 14 απαραίτητα ψυγεία για τη φύλαξη και διατήρηση των εμβολίων, ξεκινά και ο σχεδιασμός για τα εμβολιαστικά κέντρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα αποτελούνται από τρεις χώρους, την αίθουσα αναμονής, το γραφείο όπου οι πολίτες θα δίνουν τα στοιχεία τους και τέλος το ιατρείο εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γενετικής Μανώλη Δερμιτζάκη η συμμετοχή των πολιτών στον εμβολιασμό οδηγεί στην ελευθερία κινήσεων.

Σε κάθε περίπτωση το εμβόλιο δεν θα είναι υποχρεωτικό σε όλη την Ε.Ε. και δεν θα υπάρχει η δυνατότητα επιλογής από τους πολίτες συγκεκριμένου τύπου εμβολίου και εταιρείας.

Πότε παραλαμβάνει η χώρα μας τα πρώτα εμβόλια

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA τα πρώτα 200 χιλιάδες εμβόλια θα έρθουν στη χώρα μας τις πρώτες ημέρες του νέου έτους.

Έως τότε οι κυβερνητικοί διαβεβαιώνουν ότι θα είναι έτοιμο όλο το σύστημα με τα 1.013 εμβολιαστικά κέντρα.

Θα περιλαμβάνουμε κάθε 15 με 20 ημέρες τις παρτίδες με στόχο να έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μέχρι τον Μάρτη.

Οι πιο αισιόδοξοι εκτιμούν ότι μπορεί να επιτευχθεί και ο στόχος του Φεβρουαρίου.

Μάλιστα θα ξεκινήσει πολύ μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης από την κυβέρνηση που θα δίνει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που απασχολούν τον κόσμο με την συμμετοχή όσων εργάζονται στα εργαστήρια, προσωπικότητες που έχουν επιρροή στην ελληνική κοινή γνώμη.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 02/12/2020

Ελλάδα