Ελλάδα

MEGA STORIES: Πώς αντιμετωπίζουν την καραντίνα οι ηλικιωμένοι

01.12.2020 | 01:01

Η Γεωργία Κυριαζή, σύζυγος του Σάββα Ψωμιάδη που είναι ιδιοκτήτης καφέ – μπαρ, μιλάει στη Δώρα Αναγνωστοπούλου για τη νέα καθημερινότητα εν μέσω lockdown.

«Περνάμε πιο πολύ χρόνο όλοι μαζί. Βλέπουμε τον Σάββα πιο πολύ. Περνάει πολύ χρόνο και με τον μικρό», ανέφερε η κ. Κυριαζή.

«Τώρα όλη η ενέργεια είναι εδώ, στο σπίτι. Θα βγούμε και θα κάνουμε λίγο βόλτες. Έξω λίγο βλέπουμε και παππούδες και γιαγιάδες, αλλά όχι όσο θα θέλαμε», ανέφερε ο κ. Ψωμιάδης.

Πόσο δύσκολη είναι όμως η καραντίνα για τους μοναχικούς ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας;

«Εκεί δυσκολεύουν τα πράγματα. Ειδικά όσο αυξάνεται η ηλικιακή ομάδα, περιορίζονται και κάποια ενδιαφέροντα. Οι άνω των 65, οι περισσότεροι είναι συνταξιούχοι, οπότε έχουν χάσει κάποιους ρόλους. Η ζωή περιορίζεται στον κοινωνικό κύκλο και κυρίως στα παιδιά. Τους στοιχίζει ιδιαίτερα η απομόνωσή τους. Υπάρχει και πιο έντονος ο φόβος της μόλυνσης σε αυτές τις ηλικίες, γιατί φέρνει το φόβο του θανάτου. Προσπαθούν όμως να το διαχειριστούν», σημειώνει η Σοφία Τσιώρη, ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

«Αυτό που μας λείπει περισσότερο είναι ότι δεν μπορείς να αγκαλιάσεις έναν άνθρωπο χωρίς να σκεφτείς. Τώρα σε πλησιάζει κάποιος και μαγκώνεσαι. Είναι άσχημο να μην μπορείς να αγκαλιάσεις τους γονείς σου», αναφέρει ο Σάββας Ψωμιάδης.

«Η δεύτερη καραντίνα, επειδή είναι πιο εξοικειωμένος ο πληθυσμός, ενδεχομένως να έχουν ξεκινήσει οι προσαρμοστικοί μηχανισμοί του ανθρώπου στη διαχείρισή της. Είναι σε εγρήγορση και το αντιμετωπίζουν πολύ διαφορετικά», τονίζει η κ. Τσιώρη.

 

Videos & Απoσπάσματα από MEGA STORIES - 01/12/2020

Ελλάδα