Στις συνήθειες και τον τρόπο ζωής την περίοδο της καραντίνας εστιάζει η εκπομπή MEGA Stories, με διάφορους πρωταγωνιστές να μιλούν στη Δώρα Αναγνωστοπούλου για τις αλλαγές που έχει φέρει στην καθημερινότητά τους το δεύτερο lockdown.
«Ένα 19χρονο κορίτσι δεν περνάει πολύ ωραία» σημειώνει χαρακτηριστικά η φοιτήτρια Ευαγγελία Καραμουσλή, υπογραμμίζοντας ότι τελείωσε με όνειρα και στόχους το σχολείο, όμως λόγω της καραντίνας πάνε όλα πίσω. «Ξεκίνησα τη σχολή, αλλά έκλεισε λόγω καραντίνας. Μετά βρήκα δουλειά, αλλά πήγε πίσω λόγω καραντίνας. Ότι ξεκινάω πάει πίσω και νοιώθω ότι περιορίζομαι, νοιώθω στάσιμη και δεν μου αρέσει» προσθέτει.
Παράλληλα, τονίζει ότι περνάει αρκετές ώρες της ημέρας έξω, κάνοντας βόλτες με φίλες ή παίζοντας επιτραπέζια σε σπίτια με φίλους. Στο ερώτημα με ποιον κωδικό sms βγαίνει έξω για βόλτα, απαντά αφοπλιστικά: «Δεν το στέλνουμε κατευθείαν το sms. Αν δούμε κίνηση, τότε στέλνουμε το «6» εκείνη τη στιγμή».
«Οι νέοι έχουν μέσα τους τον αυθορμητισμό. Νομίζω ότι όσον αφορά στο κομμάτι της δεκαετίας 20-30 ετών βρίσκουν τον τρόπο τους να περνάνε καλά. Υπήρξαν λίγο παρορμητικοί και δυσκολεύτηκαν με την έννοια της απομόνωσης και του εγκλεισμού, αλλά βρήκαν τρόπου να περνάνε καλά» σημειώνει η ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια Σοφία Τσιώρη.
«Υπάρχει η άποψη ότι η καραντίνα είναι ένα πράγμα μονοδιάστατο, ότι είναι αυτή η μιζέρια, η αδράνεια. Έχει και μια άλλη διάσταση για μένα, αυτή της ενεργητικότητας και της δημιουργίας» τονίζει ο Θάνος Γεωργούντζος, που μαζί με άλλους φοιτητές της Νομικής Αθηνών δημιούργησαν ένα Think Tank. «Το ονομάσαμε WESOLVE για να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη» σημειώνει, συμπληρώνοντας τους φόβους του μήπως εξαιτίας του κολλήσει κάποιος άλλος κορωνοϊό. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις στιγμές της Ανάστασης, που είπαμε Χριστός Ανέστη με τον παππού μου και τη γιαγιά μου από το tablet» κατέληξε.
«Σίγουρα το να αλλάζει ο τρόπος επικοινωνίας με τους οικείους μας και να πρέπει όλα να είναι από μακριά, από απόσταση, μας πληγώνει. Θυμίζει λίγο ένα συμβολικό πένθος αυτή η κατάσταση, γιατί πενθούμε μια προηγούμενη ζωή που επιτρεπόταν η αγκαλιά, η εγγύτητα, το φιλί. Τώρα ζοριζόμαστε, πάντοτε προσέχουμε» προσθέτει η κυρία Τσιώρη.
«Δεν υπάρχει κοινωνικότητα. Στο δρόμο περπατάς και υπάρχουν άνθρωποι που σε κοιτάνε σαν να βλέπουν έναν ιό να έρχεται. Δεν είσαι πλέον άνθρωπος, είσαι ένας ιός που έρχεται κατά πάνω τους» σημειώνει η dj Αντζελίνα Μανούζα, που μιλά για τη συντροφιά των κατοικιδίων σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.
«Για μένα ο χρόνος την περίοδο της καραντίνας κυλούσε ευχάριστα, γιατί έκανα πολλά πράγματα που έκανα όταν δούλευα πολύ» τονίζει μιλώντας στη Δώρα Αναγνωστοπούλου η ηθοποιός και σκηνοθέτης Αθηνά Παππά. «Πράγματα που ήταν δημιουργικά, δεν κάθισα μόνο να διαβάσω ή να φτιάξω τις ντουλάπες μου, αλλά σκέφτηκα projects που μπορώ να κάνω στο στούντιό μου» προσθέτει.
«Διαγνώστηκα καρκίνο του μαστού στο πρώτο lockdown, όταν πρωτοήλθε αυτός ο ιός, που για μένα νόμιζα –μαζί με αυτό που ζούσε όλος ο κόσμος- ότι ζω σε μια ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ήταν δύσκολο γιατί και οι συνθήκες ήταν δύσκολες. Δεν μπορούσα να επικοινωνήσω με φίλους, δεν μπορούσαν τα παιδιά μου να έρθουν να με δουν, έπρεπε αναγκαστικά να είμαι κλεισμένη σπίτι και να τρέχω μόνο σε γιατρούς. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία για μένα, που δεν μπορούσα να έχω μια αγκαλιά. Ευτυχώς είχα το σύντροφό μου και το περάσαμε μαζί όλο αυτό.