Ελλάδα

Lockdown: Κρούσματα και διασωληνωμένοι χαμηλώνουν τις προσδοκίες για άρση των μέτρων

01.12.2020 | 19:58 Eνσωμάτωση

Στο μέτωπο της πανδημίας, δραματικά εξακολουθούν να είναι τα στοιχεία που ανακοινώνονται, με τους νεκρούς να κινούνται καθημερινά στη ζώνη των 100 και τις διασωληνώσεις σε απαγορευτικά για τις αντοχές του συστήματος επίπεδα. Όλα δείχνουν ότι η άρση του lockdown μετατίθεται για το μέλλον και ότι το σενάριο για μερική χαλάρωση των περιορισμών στις 7 Δεκεμβρίου εγκαταλείπεται...

Ξεπέρασε και σήμερα τις 2000 ο αριθμός των νέων λοιμώξεων κορωνοϊού ενώ παραμένει τριψήφιος ο αριθμός των θανάτων.
2199 πολίτες διαγνώστηκαν θετικοί, καθώς σήμερα διενεργήθηκαν διπλάσια τεστ από τη χθεσινή ημέρα. 111 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό, ανάμεσά τους ένας νέος άνθρωπος κάτων των 39 ετών. 596 άνθρωποι δίνουν τη δική τους μάχη διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας

Σενάρια για μερικό άνοιγμα

Η ημερομηνία άρσης του λοκντάουν καθημερινά απομακρύνεται. Κυβερνητικά στελέχη και επιστήμονες διατυπώνουν, πλέον, ξεκάθαρα ότι και τα Χριστούγεννα θα εορταστούν υπό… περιορισμό.

«Το υποσύνολο της αγοράς που θα ανοίξει θα ανοίξει με πολύ μεγάλη προσοχή και αυστηρά μέτρα. Τα Χριστούγεννα δεν θα προσιδιάζουν με αυτά που γνωρίσαμε στο παρελθόν. Θα είναι Χριστούγεννα του αυτοπεριορισμού».

Για τις τελικές αποφάσεις και τις συγκεκριμένες ημερομηνίες οι υπουργοί παραπέμπουν στους λοιμωξιολόγους.

«Εμείς δεν θα αποφασίσουμε το άνοιγμα. Εμείς μπορεί να κάνουμε σενάρια, να λέμε πώς πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν, να λέμε ποιά καταστήματα πρέπει να προηγηθούν, όλα αυτά μπορούμε να τα κάνουμε. Το κουμπί θα το πατήσει η επιτροπή.»

Πότε θα πέσουμε στα 500 κρούσματα

Το όριο για άρση των περιορισμών στην κοινωνική και οικονομική ζωή, παραμένει ο αριθμός των 500 νέων κρουσμάτων ημερησίως σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι αισιόδοξοι της επιστημονικής κοινότητας πιστεύουν ότι αυτήν την ασφαλιστική δικλείδα θα την έχουμε το επόμενο δεκαπενθήμερο.

Μέρκελ: Θα αλλάξει ο παγκόσμιος χάρτης

Το τέλος της πανδημίας θα βρεί τον κόσμο αλλαγμένο. Σε συνέντευξή της η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προέβλεψε ότι οι παγκόσμιες ανακατατάξεις θα είναι ριζικές.

«Η πανδημία θα αποδειχτεί τροχοπέδη για όλους μας. Και θα δούμε που θα βρισκόμαστε, που θα βρίσκεται η Κίνα, που θα βρίσκεται η Νότια Κορέα. Οι πολίτες αυτών των χωρών φορούν τις μάσκες τους πιο συχνά από εμάς, και έχουν πολύ λιγότερες διαδηλώσεις αρνητών του κορωνοϊού από εμάς.»

Το τέλος της πανδημίας αποτελεί για ολόκληρο τον πλανήτη το όνειρο που φαντάζει όλο και πιο μακρινό. Για αυτό οι επιστήμονες συστήνουν στους πολίτες υπομονή και ευλαβική τήρηση των μέτρων.

Πώς αντιμετωπίζουν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός την πιεστική πραγματικότητα

Τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας αποκαλύπτουν την αντοχή του κορωνοϊού, παρά τα μέτρα και τις απαγορεύσεις.

Ο κορωνοϊός αντέχει και έτσι περιορίζονται οι όποιες αποφάσεις για το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας σταδιακά.

Στο τέλος της εβδομάδας αναμένονται οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για παράταση μίας ή δύο εβδομάδων του lockdown, ενώ στις 14 του μήνα θα δούμε αν θα ανοίξουν οι μικρές επιχειρήσεις του  λιανεμπορίου και τα κομμωτήρια.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 01/12/2020