Υγεία

Κορωνοϊός: Τέλος Δεκεμβρίου η πρώτη παρτίδα εμβολίων στην Ελλάδα

01.12.2020 | 13:10 Eνσωμάτωση

Η εταιρία Moderna ανακοίνωσε ποσοστό αποτελεσματικότητας 94,1% στο εμβόλιο που ετοιμάζει και 100% στην πρόληψη των κρουσμάτων βαριάς μορφής ενώ κατέθεσε αίτηση για έγκριση από τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς και Αμερικανικούς Οργανισμούς.

Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται η πρώτη παρτίδα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Μαζί με το διαβατήριο και την ταυτότητα όποιος θέλει να ταξιδέψει θα πρέπει να έχει και πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Από το 2021, αμέσως μετά την έναρξη του εμβολιασμού, οι αεροπορικές εταιρίες θα ζητούν από τους επιβάτες τους υγειονομικό διαβατήριο.

Η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι το εμβόλιο θα είναι προαιρετικό. Στην πράξη όμως θα καθίσταται υποχρεωτικό για όσους θα χρειαστεί να ταξιδέψουν. Όπως αποκάλυψε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, οι πολίτες που θα εμβολιαστούν δε θα περνούν από τεστ σε κάθε αεροδρόμιο.

Πρώτη θα εφαρμόσει το υγειονομικό διαβατήριο η Αυστραλία και θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες χώρες μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Αποτελεσματικότητα 94%

Ακόμη και με έκτακτα δελτία τα διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν χθες τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης των κλινικών ερευνών για το εμβόλιο της Moderna που σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρίας έχει αποτελεσματικότητα 94,1%.

Ήδη, έχουν καταθέσει αίτημα για έγκριση στις αρμόδιες αμερικανικές και ευρωπαϊκές αρχές οι εταιρίες Pfizer και Moderna ώστε να μπορέσουν το συντομότερο δυνατό να κυκλοφορήσουν τα εμβόλιά τους.

Έτοιμα ψυγεία για τα εμβόλια

Εφτά ψυγεία που θα καταψύχουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό στους -80 βαθμούς Κελσίου βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα.

Πρόκειται για θαλάμους βαθέως ψύξεως και χωρούν έως και 100.000 εμβόλια. Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αναμένεται και το εμβόλιο, τα ψυγεία θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε όλη τη χώρα προκειμένου να αρχίσει άμεσα η χορήγησή του.

Αίτημα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων κατέθεσε η Pfizer

Το εμβόλιο γεννά ελπίδες για επιστροφή στην κανονικότητα. Το πρωί της Τρίτης η Pfizer κατέθεσε αίτημα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για έγκριση.

Η αίτηση προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) αποτελεί κίνηση που φέρνει την εταιρεία ένα βήμα πιο κοντά στη διάθεση του εμβολίου.

Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα, η βρετανική κυβέρνηση διέρρευσε την πληροφορία ότι οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας πρόκειται να δώσουν την έγκρισή τους για το εμβόλιο για την Covid-19 που ανέπτυξαν οι εταιρείες BioNTech SE και Pfizer Inc εντός των επόμενων ημερών.

Από την στιγμή που θα δοθεί η έγκριση, οι παραδόσεις του εμβολίου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μέσα σε λίγες ώρες.

Εξελίξεις υπάρχουν και στο μέτωπο του φαρμάκου, αφού ξεκίνησε παγκόσμια κλινική δοκιμή σε τρία φάρμακα που θα μπορέσουν να θεραπεύσουν τον κορωνοϊό. Οι δοκιμές αναμένεται να γίνουν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 01/12/2020