Ελλάδα

«Εξαφανίζονται» τα θαλάσσια λιβάδια – Πηγή οξυγόνου και ζωής

01.12.2020 | 14:31 Eνσωμάτωση

Πριν την έναρξη του δεύτερου lockdown, ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, πραγματοποίησε την πρώτη υποβρύχια αναδάσωση που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας.

Εδώ και χρόνια, τα δάση μας, όχι μόνο της ξηράς αλλά και των θαλασσών, καταστρέφονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες γεγονός που προκαλεί σημαντικές επιπτώσεις στην αλιεία και τον τουρισμό.

Εξαφανίζονται και είναι πηγή οξυγόνου και ζωής για τις θάλασσες. Την αναγέννηση των λιβαδιών Ποσειδωνίας ανέλαβε ενεργά το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος.

Δύτες φύτευσαν κήπους ολόκληρους στο νησί των Λειψών εκεί όπου βρίσκεται και το υπο-δημιουργία Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγίου. Η ομάδα ερευνητών κατάφερε να ολοκληρώσει ένα σημαντικό στάδιο της διαδικασίας της αναδάσωσης πριν την έναρξη του δεύτερου lockdown.

Τα θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας καταστρέφονται από την άναρχη αγκυροβόληση των σκαφών αναψυχής κατά τους θερινούς μήνες αλλά και από την παράνομη αλιεία.

Η απουσία των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στις θαλάσσιες περιοχές λόγω των περιοριστικών μέτρων βοηθά το έργο της ομάδας, που αποφάσισε να αποκλειστεί στο νησί των Λειψών για να συνεχίσει τη σπουδαία δράση της.

Τα λιβάδια αυτά αποτελούν ένα ισχυρό όπλο στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, καθώς μπορούν και απορροφούν έως και 35 φορές περισσότερο άνθρακα σε σύγκριση με τα τροπικά δάση.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 01/12/2020