Κόσμος

Ερντογάν : Πολιτικές πιρουέτες πριν τη Σύνοδο της ΕΕ – Το Oruc Reis έδεσε στην Αττάλεια

30.11.2020 | 19:00 Eνσωμάτωση

Την προσφιλή της τακτική των κινήσεων κατευνασμού της ΕΕ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, ακολουθεί για άλλη μια φορά η Τουρκία, επιδιώκοντας να αποφύγει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της.

Την ίδια στιγμή, όμως που η τουρκική ηγεσία, λίγες μέρες πριν την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, εμφανίζεται διαλλακτική ήρθε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας να δυναμιτίσει το κλίμα υποστηρίζοντας ότι «οι γείτονες μας απέχουν πεισματικά από τις διαπραγματεύσεις και ψάχνουν άλλου είδους λύσεις».

Η κυβέρνηση Ερντογάν μπορεί να μην ανανέωσε την παράνομη Navtex για Oruc Reis, το οποίο επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας, ωστόσο συνέχισε τις προσπάθειες να «γκριζάρει» το Αιγαίο, επαναφέροντας και πάλι τα περί αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε την ελληνική πλευρά ότι εσκεμμένα απέχει από τις διαπραγματεύσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) σε διμερές επίπεδο.

Παράλληλα, έντονο εκνευρισμό φαίνεται πως έχει προκαλέσει στην Τουρκία η μεγάλη στρατιωτική άσκηση «Μέδουσα 2020» που ξεκίνησε σήμερα ανοιχτά της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, εντός του FIR Καΐρου, με τη συμμετοχή των δυνάμεων πέντε χωρών.

Οι χώρες που συμμετέχουν είναι η Αίγυπτος, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 30/11/2020