Ελλάδα

Άρση lockdown με… ταχύτητες και δόσεις

27.11.2020 | 21:40

Δεν προκρίνει το σενάριο χαλάρωσης των μέτρων η κυβέρνηση - ούτε εκείνο των τοπικών lockdown - καθώς κεντρικός στόχος παραμένει η πτώση του επιδημιολογικού φορτίου σε όλη την επικράτεια. Οι επιστήμονες ανησυχούν ιδιαίτερα για την επιθετική εξέλιξη της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα και απορρίπτουν κάθε ιδέα βεβιασμένης άρσης των μέτρων που ισχύουν.

Τον δεύτερο γενικό απαγορευτικό έχει ήδη πάρει την πρώτη παράταση για της 7 Δεκεμβρίου με το στοίχημα των Χριστουγέννων να δείχνει για την ώρα ότι χάνεται, όπως χάθηκε το περασμένο Πάσχα.

Χαλάρωση… με τοπικά lockdown

Οι λοιμωξιολόγοι ανησυχούν για την επιθετική εξέλιξη της πανδημίας κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και έτσι κανείς δεν αποκλείει η χαλάρωση να αρχίσει πρώτα από τις μεγάλες πόλεις.

«Το πρόβλημα αρχίζει να μετατοπίζεται προς την επαρχία. Δεν πρέπει να αισθάνονται οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης ή ενός χωριού ότι δεν τους αφορά το θέμα.»

Οι ειδικοί εκφράζουν βάσιμες υποψίες ότι η καραντίνα δεν εφαρμόζεται το ίδιο όπως στις μεγάλες πόλεις, ωστόσο η κυβέρνηση το σενάριο της χαλάρωσης του δεύτερου γενικού απαγορευτικού με τοπικά λοκντάουν δεν προκρίνεται από την κυβέρνηση.

«Εάν δούμε και την επόμενη εβδομάδα ότι ρπαγματικά υπάρχουν εστίες διαφορετικές σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές, φαντάζομαι αυτό θα μας το εισηγηθούν οι επιδημιολόγοι. Αλλά δεν είμαστε εκεί. ούτε έχει εξεταστεί κάτι τέτοιο.»

50 ώρες ζει ο ιός

Για δυο εβδομάδες ακόμη εκτιμούν στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων ότι θα συνεχιστεί το σφυροκόπημα του ιού στο ΕΣΥ με την Αθηνά Λινού να ρίχνει βόμβα το πρωί στο MEGA. Ο ιός στους κλειστούς χώρους με συνωστισμό ζει έως και 2 ημέρες.

«Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος. Και το πρόβλημα αυτού του ιού είναι ότι μεταδίδεται σε κλειστούς χώρους. Υπάρχει πρόσφατη μελέτη από την Ελβετία η οποία δείχνει, ότι επειδή υπάρχει σε αεροζόλ – σε πολύ λεπτή μορφή στην ατμόσφαιρα – ζει μέχρι και 50 ώρες.»

Μετά την εστίαση επόμενο μεγάλο θύμα ο χειμερινός τουρισμός και τα χιονοδρομικά κέντρα που είναι αβέβαιο αν θα ανοίξουν.

Άγνωστο παραμένει και το μέλλον του λιανικού εμπορίου με τις γιορτές να πλησιάζουν και οι έμποροι να μη γνωρίζουν πότε θα ανοίξουν τα καταστήματά τους.

Πιο αργή χαλάρωση των μέτρων φέρνουν οι αριθμοί 

Νέο μοντέλο lockdown εξετάζεται να επιβληθεί στην χώρα… Οι αριθμοί που προκύπτουν από τις αναλύσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση οδηγείται σε πιο αργή διαδικασία χαλάρωσης.

Επιδημιολόγοι και κατ’ επέκταση κυβέρνηση περίμεναν άλλα στοιχεία για να προχωρήσουν στην άρση του lockdown.

Με αυτούς τους αριθμούς η πολιτεία θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε πιο αργή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Το βέβαιο είναι ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε τις νέες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για το τι θα γίνει και τα Χριστούγεννα πιθανότατα και δια στόματος πρωθυπουργού.

Πέρα από τα σχολεία που αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά θα ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου, πάμε και για ένα διαφορετικό μοντέλο τόσο σχετικά με την μετακίνησή μας, όσο και για το άνοιγμα ενός κομματιού του λιανεμπορίου.

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν νέο αριθμό που θα προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα για τις μετακινήσεις, κατά πάσα πιθανότητα ο αριθμός 7 και θα αφορά μετακίνηση σε κατάστημα της λιανικής.

Παράλληλα, θα υπάρξει διεύρυνση του ωραρίου των μαγαζιών.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 27/11/2020

Ελλάδα