Υγεία

Εμβόλιο – κορωνοϊός: Χριστούγεννα με εμβόλιο υπόσχεται η Κομισιόν

25.11.2020 | 20:17 Eνσωμάτωση

Συγκρατημένα αισιόδοξη είναι η Κομισιόν για εμβολιασμούς έως το τέλος του 2020. Τα τρία εμβόλια που θα φτάσουν πρώτα είναι της AstraZeneca, της Pfizer και της Moderna.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πλέον εξασφαλίσει συμβόλαια με έξι εταιρείες. Οι πρώτοι Ευρωπαίοι πολίτες ενδέχεται να έχουν εμβολιαστεί ήδη πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου. Υπάρχει επιτέλους φως στο τέλος του τούνελ», επισήμανε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στην Ευρωβουλή.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του MEGA στις Βρυξέλλες κάθε χώρα θα πρέπει να κανονίσει ξεχωριστά με τις φαρμακευτικές εταιρίες τη μεταφορά των εμβολίων. Δεν θα περάσει από τις Βρυξέλλες.

Θα χρειαστεί ένα εθνικό αρχείο που θα συμπεριλαμβάνει όσους θα εμβολιαστούν, ενώ θα υπάρξει και ένα ευρωπαϊκό σύστημα παρκαολούθησης του εμβολίου και τυχόν παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να δοκιμάζονται πολύ σκληρά με 2.000 θανάτους μέσα σε 24 ώρες. Ωστόσο σε σχεδόν 20 ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεση του εμβολίου.

Εν αναμονή τις κρίσιμης συνεδρίασης του Αμερικανικού Οργανισμού φαρμάκων για το αίτημα της Pfizer για να εγκριθεί το εμβόλιο με τη διαδικασία της έκτακτης ανάγκης. Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν στους οίκους ευγηρίας και θα ξεκινήσουν αν όλα πάνε καλά στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας του Δεκεμβρίου.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 25/11/2020