Ελλάδα

Ο στρατός στη μάχη κατά του κορωνοϊού – Έτοιμο φορητό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη

24.11.2020 | 13:22

Τα οχήματα του υγειονομικού που κάθε χρόνο βλέπουμε να παρελαύνουν στις εθνικές επετείους επιστρατεύτηκαν για πρώτη φορά μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο και ρίχθηκαν στην μάχη με τον κορωνοϊό.

Η 300η Κινητή Υγειονομική Μονάδα Εκτάκτων Αναγκών του Γενικού Επιτελείου Στρατού βρίσκεται σε συναγερμό και ήδη έχει αναπτυχθεί στον προαύλιο χώρο 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου στήνοντας ένα υπαίθριο νοσοκομείο.

Συνεχείς είναι οι προετοιμασίες για το κινητό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη και τις εργασίες επιθεώρησε ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής. «Κλίνες ΜΕΘ και κλίνες covid σε όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία στην Αθήνα τώρα και στη Θεσσαλονίκη» ανέφερε ο κ. Στεφανής.

Η τελευταία φορά που επιχείρησε η συγκεκριμένη υγειονομική μονάδα ήταν στα πλαίσια του πολέμου στο Αφγανιστάν οπού η Ελλάδα συμμετείχε στα πλαίσια στο πλευρό των ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Η πολεμική εμπειρία από τότε σήμερα παίρνει σάρκα και οστά για έναν όμως αόρατο εχθρό.

Το φορητό νοσοκομείο αποτελείται από αντίσκηνα και κοντέινερ ενώ διαθέτει χειρουργείο, Μονάδα Αποστείρωσης, πλήρως εξοπλισμένη Αίθουσα Ανάνηψης, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας τεσσάρων κλινών, εξωτερικά ιατρεία και ακτινολογική μονάδα και αναμένεται να λειτουργήσει την Πέμπτη ανακουφίζοντας την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της θεσσαλονικείς λόγο της πανδημίας.

«Επιχείρηση» στρατού και στο Βόλο

Και στο Βόλο ο στρατός έστησε έξω από το νοσοκομείο σκηνές εκστρατείας με στόχο να βοήσουν στην αποσυμφόρηση του δοκιμαζόμενου νοσοκομείου.

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στη Θεσσαλία περιγράφει στο φακό του Live news o διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Λάρισας Απόστολος Κόμνος

«Τα νοσοκομεία είναι ήδη γεμάτα, μπορεί να ελαττωθεί ο ρυθμός εισαγωγής αλλά για τις μονάδες ακόμα, «τα κρεβάτια θα μείνουν κατειλημμένα για αρκετό καιρό ακόμα» για μήνες« τόνισε ο κ. Κόμνος.

Οι στρατιωτικές σκηνές εκστρατείας θα παραμείνουν έξω από το νοσοκομείο όσο χρειαστεί και για την ώρα θα εξυπηρετεί πολίτες που περιμένουν να κάνουν τεστ καθώς η αναμονή για τα αποτελέσματα αγγίζει και τις 8 ώρες.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 24/11/2020

Ελλάδα