Ελλάδα

Χριστούγεννα: Ψώνια με ραντεβού, sms, μάσκες και αποστάσεις

23.11.2020 | 13:13 Eνσωμάτωση

Ξεκίνησε η συζήτηση για το άνοιγμα της αγοράς, χωρίς συγκεκριμένες ημερομηνίες αλλά με αριθμό προτεραιότητας. Άδωνις Γεωργιάδης και Νίκος Παπαθανάσης έδωσαν μιλώντας στο MEGA τις κατευθυντήριες γραμμές. Οι κανόνες θα είναι αυστηροί και θα προβλέπουν συγκεκριμένο αριθμό ατόμων σε κάθε κατάστημα. Την ίδια στιγμή στο λιανικό εμπόριο θα εφαρμοστεί το click away. Οι αγορές δηλαδή θα γίνονται μέσω διαδικτυακών ή τηλεφωνικών ραντεβού προκειμένου να έχουν την ελάχιστη δυνατή φυσική παρουσία οι καταναλωτές μέσα στα καταστήματα.

Ειδικότερα, το υπουργείο Ανάπτυξης θα επιβάλει στο λιανικό εμπόριο το click away, την επιβολή δηλαδή διαδικτυακών ή τηλεφωνικών ραντεβού προκειμένου οι καταναλωτές να βρίσκονται ελάχιστοι στα καταστήματα.

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο ο καταναλωτής θα παραγγέλνει το προϊόν διαδικτυακά ή τηλεφωνικά, η παραγγελία θα ετοιμάζεται, ο πολίτης θα κλείνει ραντεβού με τον υπεύθυνο του καταστήματος και στον προκαθορισμένο χρόνο θα μεταβαίνει στο κατάστημα για δοκιμή του προϊόντος και ολοκλήρωση της αγοράς.

Στο λιανεμπόριο, οι κανόνες θα είναι αυστηροί και θα αφορούν στην πυκνότητα των καταναλωτών εντός των καταστημάτων.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης η σκέψη να μην ανοίξουν μεγάλα εμπορικά κέντρα όπου δεν μπορεί να ελεγχθεί ο πληθυσμός των επισκεπτών, έχει σχεδόν μετατραπεί σε απόφαση.

Πονοκέφαλο αποτελεί η λειτουργία καταστημάτων εποχιακών ειδών, που πρέπει οπωσδήποτε να προλάβουν την εορταστική περίοδο. Το υπουργείο ξεκαθαρίζει ότι το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας θα ξεκινήσει μόλις δώσει το πράσινο φως η επιτροπή λοιμωξιολόγων.

Στον πιο κεντρικό εμπορικό δρόμο της χώρας, στην οδό Ερμού, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Η κίνηση είναι μηδενική, ενώ οι περισσότεροι καταστηματάρχες που είχαν προετοιμαστεί για τις γιορτές, τώρα εκφράζουν την αγωνία τους για τη χαμένη σεζόν.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 23/11/2020