Υγεία

«Πόλεμος» στα νοσοκομεία – Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες υγειονομικών – Γ. Κιούμης στο MEGA

22.11.2020 | 20:26 Eνσωμάτωση

Ο κ. Γιάννης Κιούμης, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Λοιμωξιολογίας στο Νοσοκ. «Παπανικολάου» μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και την Κατερίνα Παναγοπούλου για το δεύτερο κύμα της πανδημίας που «σφυροκοπά» τη χώρα.

«Οι κλίνες του νοσοκομείου είναι κατειλημμένες», σημείωσε ο κ. Κιούμης.

«Μέχρι την επόμενη εφημερία θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να αδειάσουμε κάποιες κλίνες», πρόσθεσε εξηγώντας πως αυτή η διαδικασία γίνεται με «μια πάρα πολύ καλή ανίχνευση των ασθενών που μπορούν να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα».

Ουδείς άτρωτος στον κορωνοϊό υπογράμμισε ο καθηγητής.

«Ο ιός χτυπά με μεγαλύτερη σφοδρότητα τις μεγάλες ηλικίες.Όταν έχουμε λιγότερα περιστατικά είναι πιο εμφατικό ότι προσβάλλει τις μεγάλες ηλικίες, τώρα που η διασπορά είναι πιο μεγάλη έγινε φανερό ότι μετατοπίστηκε το φορτίο σε μικρότερες ηλικίες», σημειώνει ξεκαθαρίζοντας ότι κάποιοι από τους νέους που θα νοσήσουν θα εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα και κάποιοι θα χάσουν τη μάχη.

Αναφορικά στα μέτρα κατά της διασποράς κι αν αυτά αποδίδουν, ο κ. Κιούμης σημείωσε ότι το ερώτημα είναι αν τα μέτρα που έχουν ληφθεί τηρούνται, κι αν ο κόσμος τα ενστερνίζεται.

«Πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα με σχολαστική ευλάβεια», τόνισε.

Ερωτηθείς για τις εικόνες «Μπέργκαμο» που οι Ιταλοί γιατροί κλήθηκαν να διαλέξουν ποιους ασθενείς θα περιθάλψουν, ο καθηγητής σημείωσε ότι αυτός είναι ένας καθημερινός φόβος.

«Κάθε μέρα το φοβόμαστε αυτό. Αλλά και κάθε μέρα έχουμε καταφέρει να το αποφύγουμε. Δυστυχώς ότι το αποφύγαμε ως τώρα δεν σήμανει ότι υπογράφει και την αυριανή μας επιτυχία.», ανέφερε.

Ενώ μίλησε για τις στιγμές που βιώνουν όλοι οι υγειονομικοί στο δεύτερο κύμα, όταν σε πολλές περιπτώσεις καλούνται να φροντίσουν ανθρώπους από τον περίγυρώ τους.

«Είναι πιθανό να υπάρξει ένα τρίτο κύμα, ιστορικά έχει συμβεί.», απαντά στο κλίμα της δραματικής πρόβλεψης του ειδικού για τον COVID-19 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που έκανε λόγο για ένα τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη στις αρχές του 2021 αν επαναληφθεί η αποτυχία, σύμφωνα με τον ίδιο, των κυβερνήσεων να κάνουν αυτό που χρειαζόταν ώστε να προληφθεί το δεύτερο κύμα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 22/11/2020