Υγεία

Κορωνοϊός – Βατόπουλος: Θα συζητούσα ό,τι μέτρο μπορεί να απαγορεύσει την κυκλοφορία πολλών ανθρώπων

20.11.2020 | 17:09 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού και την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νοσοκομεία της χώρας.

Σχετικά με την εισήγησή του για πιο σκληρά μέτρα, ο ίδιος είπε ότι «Ζήτησα να ξεκινήσει μια συζήτηση άμεσα για το πόσο είναι ρεαλιστικό να πάρουμε πιο σκληρά μέτρα. Δηλαδή ποια θα είναι η επίδραση στην ελληνική κοινωνία και κατά πόσο θα συμφωνήσει σε σκληρότερα μέτρα. Σαν να μην το έχουμε πάρει πολύ σοβαρά το δεύτερο lockdown, παρά το ότι είναι σοβαρότερο από το πρώτο. Πρέπει επειγόντως να συζητήσουμε αν είναι δυνατόν να αυστηροποιήσουμε τα μέτρα».

«Θα ξεκινούσα από lockdown τύπου Άνοιξης, και από εκεί και πέρα υπάρχει και η Γουχάν. Δεν ξέρω αν η ελληνική κοινωνία μπορεί να αντέξει κάτι που έγινε στην κινεζική κοινωνία. Ο ιός μεταδίδεται με σταγονίδια από άνθρωπο σε άνθρωπο και πρέπει ο καθένας να κάνει ό,τι είναι δυνατόν τα σταγονίδια κορωνοϊού να μην μεταφέρονται από τον έναν άνθρωπο στον επόμενο», συνέχισε ο ίδιος.

«Σήμερα το πρωί υπάρχει μία ελαφρά τάση επιπέδωσης που ελπίζουμε να σταθεροποιηθεί. Αυτό έγινε επειδή κάπως δεν το έχουμε πάρει στα σοβαρά το δεύτερο lockdown. Η βιολογική εξήγηση είναι ότι ξεκινήσαμε από ψηλά. Τον Αύγουστο είχαμε πολλά κρούσματα σε όλη την Ελλάδα, ξεκινήσαμε από ευρύτερη φάση», ανέφερε ακόμη ο κ. Βατόπουλος.

«Εγώ θα συζητούσα ό,τι είναι δυνατόν που θα απαγορεύσει την κυκλοφορία πολλών ανθρώπων. Έστω και να είναι σαν την Κυριακή μια βδομάδα ολόκληρη. Ό,τι λειτουργεί την Κυριακή να λειτουργεί και τις καθημερινές. Μια βδομάδα – 15 ημέρες. Αυτό πρέπει να δει η πολιτεία κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί», κατέληξε ο κ. Βατόπουλος.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 20/11/2020