Κόσμος

Ο Μητσοτάκης καταγγέλει την Τουρκία στο ΝΑΤΟ

18.11.2020 | 21:32 Eνσωμάτωση

Τη στάση της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ κατήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην έναρξη της ετήσιας συνόδου της κοινοβουλευτικής συνέλευσης της Συμμαχίας.

Ο Πρωθυπουργός στην 66η Ετήσια Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ επεσήμανε την τουρκική παραβατικότητα αφήνοντας αιχμές τόσο για τους S-400 όσο και για την συνεργασία τζιχαντιστών με την Άγκυρα σε διάφορα μέτωπα.

«Όπως έχω πει πολλές φορές τη χρονιά αυτή, η Ελλάδα και η Τουρκία θα πρέπει να μιλήσουν και – εάν δεν συμφωνήσουμε– τότε θα πρέπει να διευθετήσουμε τις διαφορές μας προσφεύγοντας στο διεθνές δικαστήριο, και να αφήσουμε να υπερισχύσει το κράτος δικαίου.»

Η ενεργητική εξωτερική πολιτική έχει καταστήσει την Ελλάδα ήρεμη δύναμη σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου υπέγραψε πλαίσιο στρατηγικής συμμαχίας η οποία εκτείνεται και στους τομείς της συνεργασίας στην Άμυνα και στην Εξωτερική Πολιτική.

«Οι δύο χώρες μας αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από την ίδια οπτική γωνία. Παραμένουν προσηλωμένες στην ειρηνική διευθέτηση των διαφορών και στο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.»

Στην κοινή δήλωση των δυο χωρών:
•Καταδικάζεται η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας σε Ελλάδα και Κύπρο
•Η Τουρκία καλείται να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο (και)
•Να εγκαταλείψει τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες.

Την σκυτάλη από το προκλητικό πικ νικ Ερντογάν στο Βαρώσι πήρε ο Χουλουσί Ακάρ που επέμεινε ότι τα ερευνητικά πλοία της Άγκυρας θα συνεχίσουν την δραστηριότητά τους στην Ανατολική Μεσόγειο

«Τα πλοία μας αυτά συνεχίζουν τις εργασίες τους. Και εμείς διασφαλίζουμε την ασφάλεια τους και τους συνοδεύουμε. Είμαστε αποφασισμένοι στο θέμα αυτό.»

Σε επιστολή Borrell προς τον Νίκο Δένδια τονίζεται μεταξύ άλλων πως κατά την προσεχή τηλε-διάσκεψη της Πέμπτης θα συζητηθούν οι τουρκικές παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαρώσια.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 18/11/2020