Υγεία

Εμβόλιο κορωνοϊού: Το σχέδιο για τον εμβολιασμό των Ελλήνων

17.11.2020 | 20:04 Eνσωμάτωση

Οι εικόνες και οι ειδήσεις που έρχονται από την πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού είναι πράγματι συγκλονιστικές, παράθυρο ελπίδας στο ζοφερό σκηνικό των ημερών ανοίγουν, ωστόσο,τα καλά νέα από το μέτωπο του εμβολίου. Στη χώρα μας οι πρώτες 200.000 δόσεις θα διατεθούν πριν τα Χριστούγεννα, ενώ ήδη καταρτίζεται το σχέδιο για τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού. Ο στόχος είναι μέχρι το Πάσχα να έχουν εμβολιαστεί οι μισοί Έλληνες.

Από τη Βόρεια Ελλάδα έχει ξεκινήσει η οργάνωση των δομών υγείας για την διενέργεια μαζικών εμβολιασμών στον πληθυσμό, με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Στην Ελλάδα, οι πρώτες 200.000 δόσεις αναμένεται να είναι διαθέσιμες κοντά στα Χριστούγεννα.

Το Υπουργείο Υγείας έχει έτοιμο το σχέδιο για την ανοσοποίηση του πληθυσμού έναντι του φονικού ιού. Τα Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα θα μετατραπούν σταδιακά σε εμβολιαστικά κέντρα.  Ωστόσο, δεν αποκλείεται να αξιοποιηθούν και άλλες δομές υγείας, όπως είναι οι ΤΟΜΥ.

Πρώτοι θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στον κορωνοϊό.

Με τις επόμενες δόσεις που θα παραλάβει η Ελλάδα, θα εμβολιαστούν τα σώματα ασφαλείας και οι ευπαθείς ομάδες. Μέχρι πάντως το εμβόλιο να είναι μαζικά διαθέσιμο το καλύτερο όπλο είναι η πρόληψη.

Η διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων του εμβολίου σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, αποτελεί μία παγκόσμια πρόκληση. Στο αεροδρόμιο της Λουφθχάνσα, οι προετοιμασίες για το εγχείρημα είναι πυρετώδεις.

Στόχος είναι μέχρι το Πάσχα να έχει εμβολιαστεί μέχρι και ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας. Η δημιουργία ανοσίας στον ελληνικό πληθυσμό απαιτεί, ωστόσο, να εμβολιαστούν περίπου 7 εκατομμύρια.

Αυτό σημαίνει πως, τα μέτρα προστασίας έναντι του κορωνοϊού, όπως είναι για παράδειγμα η μάσκα, θα μας συνοδεύουν για καιρό ακόμα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 17/11/2020