Ελλάδα

«Λυγίζουν» τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

16.11.2020 | 21:38 Eνσωμάτωση

Κάθε όριο αντοχής έχουν ξεπεράσει τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης . Από το πρωι εφημερευει το νοσοκομειο Ιπποκράτειο και τα ασθενοφόρα δεν έχουν σταματήσει να μεταφέρουν κρούσματα. Κραυγή αγωνίας από γιατρό του νοσοκομείου Παπανικολαου που ζητά να σταματήσουν να μεταφέρονται εκεί ασθενείες με covid καθώς το νοσοκομείο αύριο εφημερευει χωρίς όπως λέει να υπάρχει διαθέσιση ούτε μια κλίνη σε μονάδα εντατκής θεραπείας. Ζητούν μάλιστα οι γιατρί την άμεση επίταξη κλινών.

Θεσσσαλονίκη 08:00. Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Θεσσαλονικείς που αγωνιούν για την υγεία τους σπεύδουν για τεστ.

Την ίδια στιγμή τα ασθενοφόρα φτάνουν το έναν μετά το άλλο διακομίζοντας και δεκάδες περιστατικά covid.

«Ζευγάρι είμαστε και είναι θετικό και στους δύο. Θα μείνουμε σπίτι…20 ημέρες έγινε τώρα μας κάναν και μοριακό και θα μας ενημερώσουνε».

«Έχω πυρετό εδώ και δύο ημέρες και βήχα έντονο. Είχε και η κόρη μας και μας είπαν να έρθουμε να κάνουμε το τεστ.»

Ασφυξία στις ΜΕΘ

Εξαιρετικά κρίσιμα θεωρούνται τα επόμενα 24ωρα για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Οι κλίνες των ΜΕΘ και των κλινικών covid γεμίζουν με καταιγιστικό ρυθμό.

Το προσωπικό βρίσκεται στα όρια του την ώρα που ολοένα και αυξάνονται τα θετικά κρούσματα. Στο Παπανικολάου δεν υπάρχουν πλέον κλίνες ΜΕΘ και απομένουν ελάχιστες ώρες προτού ξεκινήσει μια νέα δραματική εφημερία.

Κραυγή αγωνίας από γιατρούς και νοσηλευτές καθώς γεμίζουν το ένα μετά το άλλο τα κρεβάτια στις κλινικές covid και τις μονάδες εντατικής.

«Οι ΜΕΘ του νοσοκομείου ήταν γεμάτη από την προηγούμενη εβδομάδα. Τα κρεβάτια της έτσι κι αλλιώς ήταν περιορισμένα. ‘Ήταν 8 με 10. Προσπαθεί η διοίκηση να τα διπλασιάσει. Δεν έχει γίνει ακόμη εφικτό αυτό.»

Έχουν περάσει πέντε μόλις ώρες από την αρχή της εφημερίας εδώ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και τα ασθενοφόρα δεν έχουν σταματήσει να φέρνουν θετικούς. Υπεράνθρωπες είναι οι προσπάθειες και των γιατρών που προσπαθούν να βρουν κρεβάτια.

Εξίσου κρίσιμη η κατάσταση τόσο στο ΑΧΕΠΑ όσο και στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου που εφημερεύουν τις επόμενες ημέρες.

Εφημερεύει το Ιπποκράτειο με όλες τις κλίνες κατειλημμένες

Με 15/15 κλίνες ΜΕΘ κατειλημμένες, εφημερεύει το βράδυ της Δευτέρας το Ιπποκράτειο νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη.

Υπάρχει ειδικός σχεδιασμός, όταν απαιτείται να ανοίγουν νέα κρεβάτια που μετατρέπονται σε κλίνες εντατικής.

Μέχρι νωρίς το βράδυ έγιναν 35 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό, από τις 200 κλίνες ήταν οι 170 κατειλημμένες, πλέον έφτασαν τις 205 αφού άνοιξαν και νέες.

Τα rapid tests συνεχίζονται, με του Θεσσαλονικείς να σπεύδουν στα σημεία που διενεργούνται.

Στο νοσοκομείο Παπανικολάου οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, με τη διοίκηση να βγαίνει και να τους διαψεύδει λέγοντας ότι οι 11 γιατροί δεν εκπροσωπούν όλους τους γιατρούς του νοσοκομείου.

«Οι 43 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς Covid στο Παπανικολάου είναι καλυμμένες 100%», επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους, οι διευθυντές του νοσοκομείου «Παπανικολάου», καλώντας παράλληλα τη διοίκηση να γνωστοποιήσει ότι δεν μπορεί να νοσηλεύσει νέα περιστατικά.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 16/11/2020