Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων και τη Ράνια Τζίμα μίλησαν οι Θάνος Πλεύρης Βουλευτής ΝΔ και Νίκος Φίλης, Τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση περί απαγόρευσης δημόσιων συναθροίσεων ένεκα της επετείου του Πολυτεχνείου.
Σε μια πρωτοφανή απόφαση, εν μέσω σκληρής πολιτικής κόντρας, η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε την απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων, στις οποίες συμμετέχουν (4) ή περισσότερα άτομα από τις 6 τα ξημερώματα της Κυριακής 15ης Νοεμβρίου έως και τις 9 το βράδυ της Τετάρτης 18 Νοεμβρίου.
Μια απόφαση με υγειονομική, πολιτική και συνταγματική διάσταση. Αναφορικά στο πρώτο, ερωτηθείς ο κ. Πλεύρης αν ο κίνδυνος θα εκλείψει μετά την εκπνοή της απόφασης της ΕΛ.ΑΣ. σημείωσε πως: «όταν η χώρα μπήκε σε lockdown αυτομάτως υπάρχουν μια σειρά από συνταγματικούς περιορισμούς που μπορούν να γίνουν».
Αναφέρθηκε στους περιορισμούς της δικαστικής εξουσίας, εργασίας, μετακίνησης, άσκησης του θρησκευτικού δικαιώματος και μέσα σε αυτά συμπεριέλαβε κι αυτό του «συναθροίζεστε».
Όπως δήλωσε αν δοθεί η δυνατότητα συγκέντρωσης για το Πολυτεχνείο «δεν μπορούμε να στερήσουμε και για κάποιους τη δυνατότητα που την Κυριακή θα θέλουν να κάνουν μια συγκέντρωση έξω από την εκκλησία. Δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε και να δώσουμε ένα μήνυμα ότι βρισκόμαστε σε υγειονομική κρίση».
«Το ΣτΕ έρχεται και λέει στα πλαίσια της δημόσιας υγείας ορθώς μπήκε αυτός ο περιορισμός. Όπως δεν ζήσαμε το Πάσχα και τον Επιτάφιο, όπως δεν παρελάσαμα την 25η και την 28η Οκτωβρίου αντιστοίχως δεν πρέπει καθ να γίνουν πορείες κι αύριο και να τιμηθεί με άλλον τρόπο το Πολυτεχνείο».
Ο κ. Φίλης από πλευράς του, σημείωσε πως: «άλλη άποψη έχει η Ένωση Δικαστών κι Εισαγγελέων, άλλη άποψη έχουν συνταγματολόγοι […] υπάρχει διαφορά εκτίμησης όσον αφορά στο συνταγματικό θέμα, αλλά το θέμαείναι πολιτικό».
«Δέχομαι να μην γίνει πορεία, μέσα στην πορεία, είναι σαφές αυτό, μπορεί όμως να μην γίνει καμία εκδήλωση, ολιγομελής μια κατάθεση στεφανιού, με συνθήκες ασφάλειας υγειονομικής. Γιατί απαγορεύει τέτοιες εκδηλώσεις ο αρχηγός της αστυνομίας», τόνισε.
«Το Πολυτεχνείο φέτος είναι αστυνομοκρατούμενο», υπογράμμισε, ερωτηθείς για την πρόταση του κ. Μητσοτάκης.
«Μια μικρή ομάδα βουλευτών για παράδειγμα, προσωπικοτήτων θέλει να καταθέσει στεφάνι στο ΕΑΤ – ΕΣΑ στον τόπο των βασανιστηρίων γιατί το απαγορεύει αυτό η κυβέρνηση και η αστυνομία», πρόσθεσε.
Στη συζήτηση τέθηκε το ποια θα είναι η αντίδραση της αστυνομίας σε περίπτωση που βρεθεί μπροστά σε αρχηγούς κομμάτων. Θα κόψει το προβλεπόμενο πρόστιμο;
Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν είναι πάνω από τον νόμο. «Φαντάζομαι πως αυτοί που προσέφυγαν στο ΣτΕ προσέφυγαν για να σεβαστούν και την απόφασή του. Άρα ό,τι ισχύει για τον κάθε πολίτη, ισχύει και για όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Όποιος θέλει ειδική μεταχείριση, μάλλον δεν ξέρει πως λειτουργεί η αστική δημοκρατία», τόνισε.
Για να πάρει την απάντηση του κ. Φίλη που αναφέρθηκε στην απαγόρευση, βάσει Συντάγματος, οποιουδήποτε εμποδίου στην άσκηση του βουλευτικού αξιώματος. «Δεν είναι ανώτεροι οι βουλευτές και κατώτεροι οι πολίτες, το ίδιο το Σύνταγμα απαγορεύει οποιοδήποτε εμπόδιο στην άσκηση της δραστηριότητας των βουλευτών».
«Με πλήρη ασφάλεια υγειονομική, μικρή ομάδα βουλευτών, θέλει να καταθέσει ένα στεφάνι και θα τους κόψει πρόστιμο;», διερωτήθηκε ο κ. Φίλης που στάθηκε στην απόφαση κυβέρνησης που δεν απαγορεύει απλώς την πορεία, αλλά και το να περπατάνε 4 άνθρωποι μαζί, παράλογα πράγματα, αντιδημοκρατικά.
«Με βάση την πανδημία, η κυβέρνηση στήνει μια ιστορία να μείνει ο αυταρχισμός και ο έλεγχος στη ζωή μας», σημείωσε ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ερωτηθείς για τις ευθύνες σε περίπτωση έντασης αύριο στον χώρου Πολυτεχνείου, ο κ. Πλεύρης ανέφερε μεταξύ άλλων πως αδυνατεί να καταλάβει γιατί η Αριστερά, αυτό που έγινε το Πάσχα, την 25η Μάρτη και την 28η Οκτωβρίου δεν ανέχεται να γίνει και τώρα.
«Επεισόδια θα γίνουν από αυτούς που δεν θέλουν να εφαρμόσουν τον νόμο».
«Ό,τι έγινε στις άλλες επετείους, κι ό,τι γίνεται στην καθημερινότητα του πολίτη, να γίνει και στην συγκεκριμένη περίπτωση», ανέφερε.
«Το Πολυτεχνείο δεν είναι Επιτάφιος. Δεν είναι κρατική τελετουργία. Το Πολυτεχνείο είναι άλλη πραγματικότητα», απάντησε ο κ. Φίλης που διερωτήθηκε γιατί δεν μπορεί να τιμηθεί το Πολυτεχνείο με μέτρα υγειονομικής ασφάλειας, ενώ έθεσε και θέμα του νομοθετικού έργου εν μέσω πανδημίας ζητημάτων που δεν άπονται της υγειονομικής κρίσης.