Υγεία

Κορωνοϊός: Αποτελεσματικό κατά 94,5% το εμβόλιο της Moderna

16.11.2020 | 19:58 Eνσωμάτωση

Πριν από μία εβδομάδα η AstraZeneca ανακοίνωσε 90% αποτελεσματικότητα του εμβολίου της, δύο μέρες μετά οι Ρώσοι 92% για το Sputnik-V και τώρα η Moderna ισχυρίζεται ότι μετά τις πρώτες κλινικές δοκιμές το σκεύασμά της είναι αποτελεσματικό κατά 94,5%.

«Φυσικά και είμαστε ενθουσιασμένοι που το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα περίπου 95% αλλά, όπως είπες κι εσύ, αυτό που όλοι θέλουμε είναι όταν κάποιος μολύνεται να μη ασθενεί βαριά» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Στέφαν Μπάντσελ.

Το πειραματικό εμβόλιο, διατηρείται στους 2 °C έως 8 °C για 30 ημέρες, στους -20 βαθμούς για έως και έξι μήνες και σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 12 ώρες αποκτώντας σοβαρό πλεονέκτημα απέναντι στο σκεύασμα της Pfizer που απαιτεί διατήρηση σε βαθιά ψύξη -80 βαθμών Κελσίου.

«Γενικά φαίνεται πως το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες που λάβαμε υπόψιν» σημείωσε ο πρόεδρος της Moderna, Νουμπάρ Αφεγιάν.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι σημείωσε: «Τώρα έχουμε δύο εμβόλια τα οποία πραγματικά είναι πολύ αποτελεσματικά. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό βήμα προς τα εμπρός για να θέσουμε υπό έλεγχο το ξέσπασμα της πανδημίας».

Από τις 15.000 των εθελοντών που έλαβαν το εμβόλιο ασθένησαν μόνο οι 5, ενώ από τον ίδιο αριθμό εθελοντών που έλαβαν εικονικό φάρμακο ασθένησαν οι 90.

Η αμερικανική εταιρεία ενδεχομένως να υποβάλλει αίτημα επείγουσας έγκρισης προς την ομοσπονδιακή αρχή FDA στις αρχές Δεκεμβρίου.

Στη «φάση 3» των κλινικών δοκιμών μπαίνει σήμερα το εμβόλιο της βελγικής εταιρείας Janssen, θυγατρικής της Johnson & Johnson, ενώ συνολικά τουλάχιστον 7 εμβόλια βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε φάση δοκιμών παγκοσμίως.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 16/11/2020