Ελλάδα

Στα όριά του το Ε.Σ.Υ στη Θεσσαλονίκη – «Πόλεμο» θυμίζει η διαχείριση στα νοσοκομεία της πόλης

12.11.2020 | 20:57 Eνσωμάτωση

Η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη είναι εκτός ελέγχου. O δήμαρχος της πόλης δηλώνει ότι σε κάθε οικογένεια της πόλης υπάρχει και ένας ασθενής. Σοκ προκαλούν οι δηλώσεις λοιμωξιολόγων που εκφράζουν την ελπίδα η Θεσσαλονίκη να μην γίνει Μπέργκαμο. Ηδη έχει εκπονηθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την μετατροπή κτηριακών εγκαταστάσεων της ΔΕΘ σε νοσοκομειακούς θαλάμους.

Εφιάλτης κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη. Η πόλη βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας: Τα νοσοκομεία κάνουν πολεμική διαχείριση. Αδειάζουν ολοκλήρους ορόφους καταργώντας στην ουσία κλινικές για να εξασφαλίσουν κρεβάτια για τους θετικούς στον Covid19.

Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά για το τι συμβαίνει στην πόλη. Από την αρχή της εβδομάδας μέχρι και σήμερα είχαμε 1842 νέα κρούσματα. Από τις 148 κλίνες εντατικής θεραπείας έχουν απομείνει μόλις 15 ελεύθερες ενώ 524 άνθρωποι νοσηλεύονται. Και η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας είναι συνεχής.

Για την αντιμετώπιση της κρίσης και εάν ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζεται νοσηλεία δεν μπορεί να απορροφήσει από τα νοσοκομεία της πόλης τότε θα ενεργοποιηθεί το επιχειρησιακό σχέδιο έκτακτης ανάγκης του υπουργείου υγείας. Σε αυτό περιλαμβάνεται η μετατροπή των κτηριακών εγκαταστάσεων της ΔΕΘ, όπως το Βελλίδιο συνεδριακό κέντρο, σε νοσοκομειακούς θαλάμους.

Μάλιστα η διοίκηση του οργανισμού έχει ήδη ενημερώσει το υπουργείο υγείας για την διαθεσιμότητα των χώρων.

Παράλληλα το σχέδιο περιλαμβάνει και την ενεργοποίηση των στρατιωτικών μονάδων της περιοχής και κυρίως το στρατιωτικό νοσοκομείο 424 το οποίο διαθέτει και υπόγειο χώρο με προδιάγραφες πυρηνικού πολέμου ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα.

Οι Θεσσαλονικείς προετοιμάζονται για το χειρότερο καθώς οι ειδικοί δεν περιμένουν μείωση των κρουσμάτων για τουλάχιστον ακόμα 10 ημέρες.

Η κατάσταση δείχνει να βρίσκεται εκτός ελέγχου. Σε μια πόλη με ένα εκατομμύριο ανθρώπους πλέον όλοι έχουν κάποιον η ξέρουν κάποιον που έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

«Τώρα πλέον υπάρχουν παντού, σε κάθε γραφείο ,αν θέλετε σε κάθε παρέα ,σε κάθε οικογένεια υπάρχει ίσως ένα τέτοιο κρούσμα.»

Τα εμβληματικά σημεία της της πόλης, εκεί όπου υπάρχει καθημερινά παρουσία πολλών ανθρώπων , όπως οι ομπρέλες στην παράλια και ο λευκός πύργος ,πλένονται καθημερινά με απολυμαντικά από τον δήμο σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Το βραδύ οι αστυνομικοί περιπολούν ολόκληρη την πόλη. Μάσκα αποστάσεις κίνηση με το απαραίτητο sms, χαρτί για την δουλειά. Οι έλεγχοι είναι αυστηροί.

Με κομμένη την ανάσα οι κάτοικοι στην Θεσσαλονίκη περιμένουν να δούνε πότε αλλά κυρίως πως θα τελειώσει ο εφιάλτης που χτυπά σφοδρά την πόλη.

Σε εφημερία το Ιπποκράρειο με τη βοήθεια του Διαβαλκανικού

Η κατάσταση είναι δραματική στην συμπρωτεύουσα. Σήμερα εφημερευει το Ιπποκράτειο αλλά για πρώτη φορά μπαίνει επκουρικά και το Διαβαλκανικό – ιδιωτική κλινική – στην εφημερία.

Μέχρι τις 20:00 οι εισαγωγές έφτασαν τις 35 και υπάρχει φόβος ο αριθμός να ξεπεράσει τον αριθμό της προηγούμενης εφημερίας που είχε καταγράψει 70. Ήδη μάλιστα 5 περιστατικά έχει χρειαστεί να μεταφερθούν στο Διαβαλκανικό.

Όσον αφορά στο κάλεσμα του Προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου του κ, Εξαδάκτυλου να έρθουν γιατροί να βοηθήσουν, 175 γιατροί απ όλη την Ελλάδα έχουν ανταποκριθεί.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 12/11/2020